Aceste scones, adaptate după o reţetă din cartea "Fresh" a Annei Olson, sunt ideale pentru un mic dejun sau un brunch de weekend.
Reţeta originală era cu şuncă, eu am înlocuit-o cu caşcaval. Desigur, puteţi adăuga în ele orice vă este pe plac şi vi se pare că se potriveşte.
Pentru scones
400 grame făină
o linguriță praf de copt
1/2 linguriță sare
180 grame unt
250 ml lapte bătut
o legătură ceapă verde (numai partea verde)
200 grame cașcaval
Pentru sosul de brânză
150 grame cremă de brânză de capră
o linguriță coajă rasă de lămâie
2 linguri zeamă de lămâie
2 linguri lapte bătut/smântână
o legătură mărar proaspăt
o lingură mentă proaspătă, tocată
1/4 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
Într-un bol se amestecă făina, praful de copt şi sarea. Se adaugă untul rece şi se amestecă cu ajutorul unui cuţit de patiserie sau într-un blender, până obţinem o textură sfărâmicioasă.
Se adaugă ceapa verde tocată, caşcavalul tăiat cubuleţe şi laptele bătut. Se amestecă până la omogenizare.
Aluatul obţinut se modelează sub forma unui disc cu o grosime de aproximativ 6-7 cm. Discul se taie în 8.
Feliile de aluat se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se ung deasupra cu puţin lapte bătut.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 180ºC timp de 30 de minute, până se rumenesc.
Între timp, se amestecă toate ingredientele pentru sosul de brânză.
Scones se servesc calde sau la temperatura camerei, în ziua în care au fost făcute, alături de sosul de brânză.