O rețetă pe care o fac de ani de zile, descoperită la minunata Pokhas (care m-a înnebunit cu rețetele ei turcești). E mai simplu de făcut decât pare, deci puneți mâna și treceți la treabă, ca să obțineți cea mai pufoasă plăcintă cu brânză sărată. Delicioasă lângă un ayran rece.
Pentru aluat
350 ml lapte
100 ml apă
25 grame drojdie proaspătă
o linguriță de sare
600 grame de făină + 50-100 grame
100 grame unt
5 linguri de ulei
Pentru umplutură
300 grame telemea grasă de oi
o legatură de mărar (opțional)
Pentru foi se pun într-un castron laptele și apa călduțe, împreună cu drojdia mărunțită. Se amestecă și se lasă 15-20 de minute.
Drojdia se adaugă peste făină, se presară sare și se amestecă cu o lingură de lemn. Se începe apoi frământarea cu mâna, în cursul căreia mai adăugăm 50-100 de grame de făina. Aluatul se împarte în trei.
Untul se pune în ulei și se topește (pe foc mic sau la cuptorul cu microunde).
Fiecare dintre cele trei bile de aluat se întinde pe rând, ca la plăcintă, cât mai subțire posibil, pe o suprafață de lucru unsă bine cu ulei. Se întind foile și se dau deoparte.
Peste ultima foaie întinsă se presară din amestecul de unt și ulei. Deasupra se pune a doua foaie. Pe cea de-a doua foaie (neunsă) se presară toată brânza rasă, amestecată cu mărarul tocat.
Deasupra foii cu brânză se pune a treia foaie. Pe aceasta o ungem cu amestecul din unt și ulei.
Plăcinta se împăturește la capete (îi pliem marginile), în formă dreptunghiulară, aproape cât tava în care vrem să o punem, se întinde puțin cu făcălețul, cât să o aplatizăm și se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. În măsura în care puteți, este bine să o întoarceți cu susul în jos, cu marginile îndoite dedesubt (faceși acest lucru dintr-o mișscare rapidă și sigură și nu veți avea probleme).
Se porționează în tavă cu un cuțit ascuțit (eu am facut-o triunghiuri, vedeți în poza de mai jos) și se așază la loc călduț o oră să crească.
Se unge deasupra cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte, se presară semințe după plac (chimen, susan, in, mac etc) și se bagă la cuptorul preîncălzit.
Se coace la 180ºC timp de 25-30 de minute.
Este delicioasă atât caldă, cât și rece
Nu vă lăsați intimidați de făcutul foilor. Deși ele trebuie să fie cât mai subțiri, ca cele de plăcintă, aluatul făcut cu drojdie și lapte este foarte elastic și se întinde ușor. Mie mi-au ieșit din prima, pe vremea când nu aveam experiență cu foile subțiri. Nu e nicio problemă dacă se rup, le așezați una peste alta în așa fel încât să nu se suprapună spărturile.