Pentru că cerealele sunt un mic dejun tare iubit în casa noastră, am căutat o variantă sănătoasă, mai curată și mai ofertantă din punct de vedere nutrițional, decât clasicele cereale din comerț.
Granola îndeplinește toate aceste cerințe. Fulgii de ovăz sunt amestecați cu semințe, nuci sau fructe uscate, sunt ușor dulcegi de la miere și sirop de arțar, crocanți atât cât trebuie. Merg de minune atât cu lapte, cât și cu iaurt.
500 grame fulgi de ovăz
100 grame amestec semințe crude (in, susan, dovleac, floarea-soarelui)
50 grame migdale crude
50 grame caju crud
½ linguriță sare
o linguriță scorțișoară măcinată
150 grame fructe uscate (goji, merișoare, stafide)
Pentru sirop
80 ml ulei floarea soarelui sau rapiță
50 ml sirop de arțar
100 grame miere
50 ml apă
Fulgii de ovăz se amestecă cu semințele crude, migdalele și caju-ul zdrobite sau pisate, sarea și scorțișoara.
Pentru sirop se dau în clocot uleiul amestecat cu siropul de arțar, miera și apa. Se toarnă siropul clocotit peste fulgi și se amestecă foarte bine, până toți fulgii sunt umezi (se poate amesteca și cu mâna, pentru o eficiență mai mare).
Fulgii se distribuie pe o tavă cât mai mare, pe care am așezat o hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncălzit la 170°C, amestecând constant, la maxim 3 minute. E foarte important să amestecați des, pentru a se coace uniform și a evita riscul de a arde fulgii de la suprafață sau de pe margini. Întregul proces durează aproximativ 20 de minute, până când fulgii devin ușor aurii.
După coacere, se lasă să se răcească (în acest timp vor deveni și crocanți), apoi se amestecă cu fructele uscate.
Se pune granola într-un borcan ermetic, unde se poate păstra până la 4 săptămâni.
Atât semințele, cât și nucile sau fructele uscate pot fi înlocuite cu variantele care vă sunt pe plac. Dacă folosiți fructe uscate mari (caise, curmale) este bine să le tocați înainte. De asemenea, proporția dintre ele poate varia.
Oricare dintre variantele de îndulcitori poate fi înlocuită total de cealaltă, de exemplu puteți pune numai miere sau numai sirop de arțar.