Sunt groaznic de drăgălașe și va părea că v-ați dat peste cap de trei ori (cu aterizare în șpagat) ca să le pregătiți. În realitate, se fac foarte ușor și sunt minunate la petreceri, alături de un pahar de spumant.
Pentru blinis
60 grame făină
40 grame făină integrală
o linguriță praf de copt
150 ml lapte bătut
1 ou
25 grame unt topit
un praf de sare
Pentru crema de sfeclă
100 grame sfeclă coaptă și curățată
40 grame brânză feta
80 grame cremă de brânză Philadelphia clasică
o linguriță melasă de rodii
o linguriță ulei de măsline
o linguriță zeamă de lămâie
sare și piper după gust
Pentru ornat
100 grame somon afumat
50 grame icre negre
o legătură de mărar
Pentru blinis se cern împreună făina, praful de copt și sarea. Se adaugă oul și laptele bătut și se amestecă până la omogenizare. Se încorporează untul topit și răcit.
Se încinge o tigaie non-aderentă. Se pun în tigaie clătituțele, cu ajutorul unei linguri sau al unei sticle cu ”dozator” (poate fi și o sticlă goală de ketchup, spălată și uscată). Clătituțele ar trebui să aibă diametrul de aproximativ 3 cm.
Se coc până apar bule la suprafață, apoi se întorc pe cealaltă parte și se mai lasă aproximativ 30 de secunde -1 minut.
Pentru crema de sfeclă se pun toate ingredientele și se mixează până la obținerea unui pate foarte fin.
Pe fiecare blini se pune, cu ajutorul poșului, un moț de cremă.
Se ornează cu fâșii subțiri de somon afumat, icre negre și crenguțe de mărar.
Crema de sfeclă poate fi făcută cu până la două zile în avans și păstrată la frigider. O puteți pune direct într-o pungă cu fermoar și, când aveți nevoie să montați gustările, tăiați punga într-un colț.
Aluatul pentru blinis se poate face cu 12 ore în avans și păstrat la frigider. Eu le coc în ziua servirii, mai ales că e un procedeu foarte rapid.
Recomand ca montarea propriu-zisă să nu aibă loc cu mai mult de două ore înainte de servire, pentru a evita înmuierea clătituțelor de la cremă.