Tare mult iubesc mucenicii, atât pe cei fierți, dobrogeni, cât și pe cei moldovenești, împletiți și copți, pufoși, aromați și însiropați, din aluat delicios de cozonac.
Erau nelipsiți din casa noastră pe 9 martie, când mama îi făcea pentru deliciul nostru, al copiilor, dar și pentru a îi împărți printre vecini și rude.
500 grame făină
7 grame drojdie uscată sau 20 grame drojdie proaspătă
75 grame zahăr
2 gălbenușuri
200 ml lapte călduț
50 grame unt topit
50 grame smântână
coaja rasă de la o lămâie
coaja rasă de la o portocală
o linguriță extract de vanilie
½ linguriță sare
50 ml ulei
Pentru ornat
200 grame miez de nucă
75 grame zahăr
o linguriță scorțișoară
100 grame miere
150 ml apă
o lingură apă de flori de portocal (opțional)
Drojdia se dizolvă în puțin lapte călduț (nu fierbinte) și se dă deoparte până pregătim restul ingredientelor.
Gălbenușurile, sarea, smântâna, untul topit și răcit și extractul de vanilie se mixează bine până zahărul e topit și gălbenușurile și-au dublat volumul.
Făina se cerne într-un castron încăpător. Se adaugă drojdia, amestecul de gălbenușuri, restul de lapte și coaja de lămâie și portocală. Amestecăm până aluatul începe să se omogenizeze. Dacă pare prea vârtos, se mai pot adăuga 20-30 ml lapte.
Apoi se începe frământarea. Cu mâinile unse cu ulei, se frământă aluatul până devine neted și elastic. Frământarea și încorporarea întregii cantități de ulei ar trebui să dureze aproximativ 15-20 de minute. Se acoperă castronul cu un prosop curat și se lasă să dospească până își dublează volumul (circa o oră).
Când aluatul a dospit, se răstoarnă pe blatul de lucru și se împarte în 8 bucăți. Fiecare dintre cele 8 bucăți reprezintă un mucenic.
Bucata se împarte și ea în două, apoi biluțele se modelează sub forma a două șnururi cu lungimea de 40 cm. Șnururile se împletetesc (de la mijloc spre margine) și se unesc capetele sub formă de colăcel.
Colăcelul se răsucește în forma cifrei 8 și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Când am terminat de împletit toți mucenicii, se acoperă tava cu un prosop și se lasă la dospit 20 de minute.
Se coc la cuptorul preîncălzit la 170°C, timp de 20-25 de minute.
Cât timp se coc, nuca se macină și se amestecă cu zahăr și scorțișoară. Mierea, apa și apa de flori de portocal se amestecă.
Când mucenicii sunt fierbinți, se scufundă rapid în siropul de miere, apoi se presară cu amestecul de nucă.
Mucenicii se pot păstra până la două zile într-o cutie ermetică sau foarte bine acoperiți cu folie de plastic, astfel încât să nu se usuce.