Pentru Teo fiecare zi se încheie în pat cu doi morcovi ronțăiți și cu minim 2 cărți citite (până la 5, în funcție de ora la care am reușit să ne băgăm în pat, de cât de obosit e el și, uneori de câtă energie mai dispune mami – ultimul aspect interesându-l pe micuțul ascultător, recunosc, cel mai puțin). Și, ca să fiu pe deplin sinceră, când îl văd cât e de captivat, liniștit și fericit când citim, fac mereu un efort și mai găsesc o resursă ascunsă de energie pentru încă o carte.
Deși mai citim, uneori, și pe timpul zilei, când nu avem alte activități (dar asta se întâmplă destul de rar, poate doar dacă suntem bolnavi, e o zi foarte urâtă și nu putem ieși afară, avem toată casa pusă la punct, toate rufele călcate și mâncare pregătite - NOT), cititul e o activitate rezervată serii, înainte de somn. Așa ne-am obișnuit și facem cumva să ne organizăm din timp cu strânsul jucăriilor și baia, astfel încât să ne rămână măcar 30 de minute timp pentru lectură.
Mai jos am făcut o listă cu cărțile noastre preferate. Peste jumătate de an e posibil să sufere modificări, deși Teo face fixații pe câte o carte și o putem citi și de trei ori la rând, timp de două luni, zilnic. Pentru mine e un mister cum un copil care nu are răbdare să stea 5 minute pe scaun, la masă, poate asculta atent și nemișcat 30 de minute o poveste pe care deja o știe pe de rost, dar în fine...
1. Sylvester și pietricica fermecată, de William Steig, editura Arthur
Deși cred că e pentru copii ceva mai mari (5 ani+), noi o avem de la 3 ani. O perioadă am citit-o zilnic, acum o citim cam la 3 zile. Nu mă așteptam să îi placă atât de mult pentru că e destul de lungă, frazele nu sunt ușoare, are multe descrieri, pe alocuri povestea și exprimarea e ciudățică, iar ilustrațiile nu sunt (după umila mea părere) prea atrăgătoare pentru copii mici. M-am înșelat foarte tare, pentru că pot spune, cu mâna pe inimă, că din noianul de cărți pe care le ascultă cu plăcere, aceasta e preferata lui. A devenit, în timp, și preferata mea.
Eroul, măgărușul Sylvester, găsește o pietricică fermecată și, punându-și o dorință greșită, se transformă el însuși într-o piatră. După un an de căutări, timp în care este descrisă suferința măgărușului, dar și a părinților săi, printr-o întâmplare fericită, Sylvester revine în pielea lui de măgăruș iar familia e reunită. Caruselul de emoții prin care trec toți membrii familiei e descris atât de impresionant de autor, încât poate captiva și mișca un copil de 3 ani, în 15-20 minute de lectură.
2. Colecția ”Obiceiuri sănătoase” de Aleix Cabrera și Rosa M. Curto, editura Didactica Publishing House
Sunt 4 cărți în colecție: ”Roc și sănătatea”, ”Mel și sportul”, ”Bet și igiena” și ”Nil și alimentația”. Am cumpărat-o, prima dată, pe cea cu Roc și i-a plăcut atât de mult (am citit-o zilnic timp de 2 luni), încât iepurașul i-a adus și restul colecției. Fiecare dintre cei 4 spiriduși e protagonist al unei aventuri ce ne învață despre câteva obiceiuri sănătoase. La final, există și câteva sfaturi în această direcție, dar lui Teo nu îi plac (probabil că sunt formulate într-un mod prea puțin dedicat celor mici).
Acum, preferatele lui din colecție sunt cu ”cea care are unghii murdare” (Bet) și ”cel care mănâncă mult” (Nil). :)
3. Învață să fii curat cu Martinel Ursulețul, colecția ”Sunt educat, mă port civilizat”, de Adrienne Heymans, editura Prut
Am pus-o a treia pe listă pentru că și ea e în categoria ”cărți educative”, urmând firul celor cu spiriduși. Am luat-o cam din grabă, din Diverta, probabil că dacă aș fi avut mai mult timp să o răsfoiesc, nu aș mai fi ales-o. Mesajul cărții e unul corect (să avem grijă la igiena proprie), dar modul în care e transmis nu mi se pare cel mai fericit. Plus că traducerea suferă pe ici-colo, uneori cu greșeli flagrante (noi-nouțe etc.). Copilului însă îi place și cere destul de des să citim cu ”ăla care miroase urât”, așa că nu mă pot opune.
4. Istorioare de alint, cu ilustrații de Tony Wolf, de la Editura Crișan
O să vedeți în lista de mai jos că avem multe cărți de la această editură, cu ilustrațiile lui Tony Wolf, care mi se par foarte plăcute, dar aceasta e preferata. O avem de 2 ani (de când Teo avea un an și jumătate) și încă o citim la 4-5 zile.
Sunt 12 povestioare foarte scurte, fiecare având drept protagonist un animăluț-copil care trece printr-o situație dificilă (îi e frică de întuneric, de furtună, își pierde dinții de lapte, e răcit, sparge ceva, pierde o competiție, are un frățior nou, i se spune că e urât ș.a.), dar cu ajutorul părinților (recunosc, mai mult mamele apar în povestioare) depășesc momentele grele și redevin fericiți.
5. Tati...te iubesc, de Marco Campanella, editura Litera
E prima carte de povești pe care am luat-o pentru Teo, înainte de a se naște, cadou de ziua tăticului său. Exista și varianta cu ”Mami, te iubesc”, dar din păcate nu am mai găsit-o în librării.
Sunt 4 povești, cu 4 tătici (șoarecele, castorul, cerbul și ursul polar) care își învață și ocrotesc puii, fiecare pregătindu-l pentru viață. Cartea e frumoasă, solidă (paginile sunt cartonate și arată ca nouă după sute de răsfoieli), iar ilustrațiile sunt plăcute.
6. Buzunarul lui Năsturel, de Don Freeman, editura Cartea Copiilor
Am căutat și prima parte, ”Năsturel”, dar nu o mai găsim pe stoc nicăieri. E o poveste foarte frumoasă, cu un ursuleț de pluș care se pierde de micuța lui proprietară și trăiește câteva aventuri într-o spălătorie. Și imaginile, și povestea sunt minunate, lui Teo i-a plăcut foarte mult.
Singura mea nemulțumire e legată de paginile cărții (coperta e cartonată și rezistentă, dar paginile sunt subțiri și fragile), care nu mi se par cele mai potrivite în mânuțele fremătânde ale unui toddler.
7. Aventura elefantastică. Vânătoare de comori în Africa, de Michael Engler și Joelle Tourlonias, editura Univers Enciclopedic
Când am luat-o, a fost atât de înnebunit după ea, încât am fost nevoită să desenez (pe furiș) o hartă asemănătoare cu cea din poveste (atașez dovezi) și să o ascund sub pat. :) Aventura noastră a fost să găsim un parc nou (noroc că pe mami a ajutat-o aplicația Google Maps), dar povestea originală este despre băiețelul Anton, elefănțelul Timbo și vecina lor, Luiza, care, într-o zi plictisitoare și ploioasă pornesc într-o aventură imaginară de descoperire a unei comori în Africa. Comoara o reprezintă bijuteriile mamei lui Anton, care nu e foarte încântată de acest lucru și îi ceartă că au umblat cu ele iar Teo se revoltă de fiecare dată când ajung la acest pasaj (având în vedere pasiunea lui de a îmi răscoli în cutia de bijuterii).
8. Angelina Balerina și Angelina și Prințesa, de Katharine Holabird, editura Corint Junior
Sunt mult mai multe cărți în această colecție, acestea fiind primele două publicate (în 1983). Știu că s-au făcut și ceva desene animate după ele, dar noi nu le-am văzut. Eroina, șoricuța Angelina, este pasionată de dans și devine prim balerină. Cărțile sunt foarte frumoase, dar având în vedere topicul destinat mai mult fetițelor, nu se numără printre primele alegeri ale lui Teo, așa că ne-am rezumat la două.
9. Colecția Winnie the Pooh Disney, Să învățăm despre.., editura Egmont
Avem 11 cărticele, fiecare tratând un subiect (grădinărit, lumină, simțuri, creativitate, anotimpuri, copaci, insecte, muzică, vânt, apă și habitat) despre care învățăm citind aventurile lui Winnie și ale prietenilor săi. Ca și desenele animate, cărticelele sunt foarte pașnice, cu dialoguri și întâmplări plăcute, care pun accent pe prietenie, acceptare și ajutor.
Poveștile nu sunt foarte scurte, de aceea mi se par potrivite după 3 ani. Din colecție are deja câteva preferate, dar le citim cu plăcere pe toate.
10. Aventuri în pădurea celor 100 de stejari, povești Disney, editura Egmont
Tot cu Winnie de Pluș și prietenii lui, o carte care cuprinde 5 povești, scrise în aceeași manieră ca cele din colecția de mai sus. Preferata lui Teo este, evident, cea în care prietenii fac muuulte clătite și încing o petrecere cu clătite umplute cu miere.
11. Colecția ”Învăț să citesc”, editura Gama
Are foarte multe cărți din această colecție, i le-a luat bunica, la început pentru că au abțibilduri. Sunt și foarte ieftine (6-8 lei o cărticică). Sunt adaptări ale unor povești celebre, împărțite pe mai multe niveluri de dificultate (0-3), scopul lor fiind să ajute copiii să învețe să citească (o parte e scrisă cu litere de tipar și are ilustrații în loc de cuvinte). Scopul nostru nu e încă acesta, dar lui Teo îi plac multe dintre ele.
Sunt destul de scurte, dar câteodată au pasaje creepy (spre exemplu, pentru că șoricelul mofturos nu vrea să doarmă, îl mănâncă pisica), așa că au nevoie, uneori, de ajustările cititorului. :)
12. Mini enciclopediile Larousse, editura Rao
Sunt mai multe în această colecție, care tratează diverse subiecte (universul, corpul uman, natura etc) pe înțelesul copiilor, grupate și în funcție de vârstă. Inclusiv formatele și activitățile sunt diferite (avem una care are și abțibilduri și un puzzle). Textul este mai scurt, sub formă de explicații, nu de poveste, ilustrațiile mai multe, iar partea lor bună este că, dacă ați parcurs cartea de câteva ori cu copilul, o poate răsfoi și înțelege și singur, ulterior.
13. Somn ușor, Mormăici!, cu ilustrații de Tony Wolf, editura Crișan
Aici intrăm în zona cărților cu butoane pe care le are de când era mic (sub un an). Pe aceasta încă o citim, dar mai rar (a fost mega hit pe la 2 ani). E vorba despre un ursuleț care dorme singur în camera lui și se sperie de niște zgomote auzite noaptea. Dar cum Teo doarme cu mine de când s-a născut, n-a reușit să se identifice și să empatizeze prea mult cu personajul și îmi spune mereu contrariat: ”Dar, uite, nu erau decât broasca și greierele, nu avea de ce să îi fie teamă!”. :D
14. Vreau să fiu mare, editura Crișan
O poveste destul de scurtă, despre un pisoi care încearcă să devină mare și trece prin câteva peripeții. Cartea are și câteva butoane cu sunete, am citit-o mai mult în perioada 1-2 ani, acum o mai alege destul de rar.
15. Ferma, ilustrații de Tony Wolf, editura Crișan
Cartonată și destul de solidă, cu butoane și sunete scoase de animale domestice, are 8 povești scurte despre fiecare animal prezentat (mie nu mi se par foarte atractive). A fost răsfoită îndeosebi în perioada 1-2 ani, acum nu mai prezintă interes.
16. Animalele. Răsfoiește și ascultă, ilustrații de Tony Wolf, editura Crișan
O carte maaare și grea, care prezintă atât animale domestice, cât și sălbatice. Din două în două pagini cartea scoate sunte ale animalului respectiv (nu e nevoie să acționați niciun buton). Fiecare animal e însoțit de câte o poezie. Tot așa, a răsfoit-o în perioada 1-2 ani, acum nici gând să asculte poezii.
17. Colecția ”Povești din Pădurea Muzicală”, de Cristina Andone, apărută cu ziarul Adevărul
Am primit cadou 3 din cele 8 cărticele: cu Chopin, Ceaikovski și Bach. Fiecare carte vine și cu un CD cu muzica compozitorului respectiv. Mi se par drăguțe, dar le citim destul de rar, probabil pentru că sunt prea lungi, iar scrierea e destul de monotonă și nu reușesc să în țină interesul viu. Vedem când mai crește.
18. La fermă, cu ilustrații de Guido Wandrey, de la Lidl
Cartea e pe modelul celebrelor ”Hoinari prin anotimpuri”, cu pagini mari ilustrate cu personaje implicate în tot soiul de activități uzuale. Fără text, scopul lor este să îți lași imaginația să curgă și să construiești povești în jurul lor. Acum, ori nu stau eu prea bine cu imaginația și talentul de narator, ori pe Teo chiar nu l-au prins deloc acest tip de cărți. Am văzut că e o mare modă cu ele, dar la noi nu au avut succes.
Mai avem pe listă muuulte cărți, pe o parte le așteptăm să se retipărească (Năsturel, Pietrele lui Aston), iar pentru restul o să dăm o fugă la depozitul de carte (musai în ziua de salariu): colecția cu Mog, colecția cu elefantul Elmer, Pupici pentru tătici, 4 povești pentru copii de 4 ani, Căpitanul Jack și pirații, Cartea curajului, Toți copiii au nevoie de dragoste, Unul pentru toți, toți pentru unul!, Promisiunea rămâne promisiune, Au, dinții mei!, Am o surioară!. Voi face o parte a doua cu următoarele achiziții.
Voi ce le citiți copiilor voștri?