Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Bruschete cu porc gătit lent
pentru 6 persoane
Ingrediente
o baghetă neagră sau cu maia
3 avocado coapte
zeama de la jumătate de lime
sare de mare
Pentru porc
1,5 kg spată de porc
zeama de la două limes
500 ml bere neagră
10 căței de usturoi
1 ½ lingurițe sare de mare
o linguriță piper proaspăt măcinat
o linguriță semințe de anason
o linguriță cumin măcinat
100 grame de unt
Pentru ceapa murată
4 cepe roșii
2 limes o linguriță
sare de mare
o lingură ulei de măsline extravirgin
Pentru sosul iute de coriandru
30 grame coriandru proaspăt (un mănunchi generos)
1 ardei iute verde
2 căței de usturoi
1 lime
50 ml apă
sare după gust
Mod de preparare
Spata de porc se spală și se usucă, apoi se masează cu condimentele (sarea, piperul, cuminul măcinat, semințele de anason și cățeii de usturoi zdrobiți). Se pune într-un recipient generos și se adaugă zeama de lime și berea neagră. Se acoperă și se lasă la frigider peste noapte.
A doua zi, se scoate de la frigider și se lasă o oră la temperatura camerei. Cuptorul se preîncălzește la 200°C. Carnea împreună cu marinada se pun într-o tavă încăpătoare și se dau la cuptor pentru 30 de minute.
După 30 de minute, se reduce temperatura cuptorului la 170°C și se distribuie untul pe carne. Se coace carnea încă 2-3 ore, în funcție de grosimea și frăgezimea ei. La 15-20 de minute se îmbăiază cu marinada din tavă. La final, marinada din tavă trebuie să fi scăzut și să devină o glazură, iar carnea să se desfacă în fâșii în momentul în care înfigeți furculița în ea.
Ceapa roșie se taie julienne (fâșii subțiri). Se adaugă peste ea sarea de marea și se zdrobește în mâini până se înmoaie. Se adaugă zeama de la un lime și se lasă să stea 10 minute. Se toarnă apoi apă călduță până o acoperă și se mai lasă să stea încă 10 minute. Se clătește într-o sită și se lasă la scurs. Se amestecă apoi cu zeama de la celălat lime și cu sare după gust. Se acoperă și se lasă la frigider peste noapte, pentru a deveni roz aprins.
Pentru sosul de coriandru se pun toate ingredientele într-un chopper si se mixează până se transformă într-un sos.
Bagheta se taie felii și se prăjește câteva minute sub grill.
Miezul de la avocado se zdrobește grosier cu furculița și se adaugă zeama de lime și sare.
Pentru asamblarea bruschetelor, pe fiecare felie de baghetă se pune pastă avocado, apoi fâșii de carne. Se continuă cu ceapa murată și deasupra sosul de coriandru. Se servesc în termen scurt după montare, pentru a păstra pâinea crocantă.