Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Tartă cu ricotta și roșii
o tartă de 26 cm
Ingrediente
Pentru crustă
300 grame făină
100 grame parmezan ras
jumătate de linguriță de sare
125 grame unt rece
125 ml apă rece
Pentru umplutură
400 grame ricotta
un ou
coaja rasă de la o lămâie
patru căței de usturoi
jumătate de linguriță de sare
piper roșu măcinat
Pentru topping
400 grame mix de roșii de diferite culori/dimensiuni
ulei de măsline extravirgin
fulgi de sare de mare
frunze de busuioc proaspăt
Mod de preparare
Pentru crustă, făina, parmezanul răzuit, sarea și untul tăiat cuburi se pulsează de câteva ori într-un robot de bucătărie cu lama în formă de "S". Dacă pregătiți aluatul manual, untul se sfărâmă cu vârfurile degetelor, până obțineți o textură granulată. Se adaugă apa foarte rece și se amestecă doar până se omogenizează. Nu frământați aluatul, untul nu trebuie să se topească!
Pe un blat de lucru înfăinat aluatul se întinde, cu ajutorul unui sucitor, într-o foaie subțire de aproximativ 4 mm. Se rulează pe sucitor și se așază într-o formă de tartă, presându-se bine pe fund și pe pereți. Se taie excesul de aluat de pe margini.
Se dă tava la frigider o oră.
După o oră se scoate tava din frigider și se înțeapă aluatul cu o furculiță pe alocuri. Peste aluat se pune folie de aluminiu și se distribuie greutăți de tartă sau, dacă nu aveți, boabe (de fasole, năut etc). Se coace tarta la 200˚C timp de 15 minute.
Se îndepărtează greutățile și folia și se mai coace crusta 10 minute până se rumenește.
Se lasă să se răcorească.
Pentru umplutură, se amestecă ricotta, oul, coaja rasă de lămâie, sarea, piperul și cățeii de usturoi zdrobiți. Se distribuie compoziția uniform în crusta de tartă.
Roșiile se taie felii cât mai subțiri și se așază peste compoziția de ricotta. Se presară ulei de măsline în fir subțire și fulgi de sare de mare peste roșii.
Se coace tarta 30 de minute la 220˚C.
La servire se decorează cu frunze de busuioc proaspăt din belșug.