Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Rulouri de praz umplute cu pui
4-6 porții
Ingrediente
4 tulpini de praz mai groase
500 grame piept de pui
o ceapă galbenă mare
5 linguri orez
50 ml ulei de măsline
o linguriță oregano uscat
10 crenguțe cimbru proaspăt
o linguriță sare
¼ linguriță piper negru măcinat
3-4 roșii mari
100 ml vin alb sec Nedeea
Mod de preparare
Pentru umplutură se toacă mărunt pieptul de pui.
Orezul se spală și se fierbe 7 minute (trebuie să fie pe jumătate gătit). Se scurge și se lasă la răcit.
Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei de măsline la foc mic, până devine translucidă.
Se amestecă pieptul de pui tocat, ceapa călită, orezul semi-fiert, oreganoul, jumătate din cantitatea de cimbru, piperul negru și jumătate de linguriță de sare și se dă umplutura deoparte.
Prazul se spală bine. Dacă primul strat e lemnos, îl îndepărtăm. Se taie partea albă și cea verde deschis în bucăți egale, de aproximativ 8 cm. Apoi, cu ajutorul degetului, împingem straturile interioare din fiecare bucată, astfel încât să obținem tuburi din praz, numai bune de umplut. Din fiecare bucată de 8 cm putem obține cam 3 rulouri, în funcție de grosimea prazului.
Fiecare tub se umple cu compoziția de pui și orez, cu ajutorul unei lingurițe.
Roșiile se opăresc un minut în apă clocotită, pentru a putea fi decojite ușor. Se toacă pulpa mărunt, apoi se amestecă cu restul de sare și se distribuie pe fundul unei tăvi.
Se așază deasupra rulourile de praz umplute. Se toarnă vinul alb. Se stropesc rulourile cu ulei de măsline extravirgin și se decorează cu restul de crenguțe de cimbru.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ o oră, sau până când tuburile de praz s-au înmuiat.
Se pot servi calde sau reci.