Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Plăcinte cu praz și brânză de oi
24 mini plăcinte

Ingrediente
un pachet foi de plăcinta (400 grame)
3 tulpini de praz
150 grame unt
100 ml ulei de măsline
300 grame telemea proaspătă de oi
2 ouă
2 linguri smântână
25% grăsime
o legătură mărar
½ linguriță
sare
Mod de preparare
Prazul se spală bine și se toacă foarte mărunt, până la partea verde închis. 50 grame de unt se topesc și se călește prazul la foc foarte mic, amestecând frecvent, până se înmoaie și untul capătă un gust caramelizat (aproximativ 15 minute). Se lasă să se răcească.
Peste prazul călit și răcit, se rade telemeaua de oi bine scursă de zer, apoi se adaugă smântâna, ouăle, mărarul tocat și sarea.
Restul de unt se topește și se amestecă cu uleiul de măsline, apoi se dă deoparte.
Pentru a face plăcintuțe în formă de triunghiuri, vom folosi o foaie pentru două plăcinte. După ce desfacem pachetul de foi, scoatem câte una, iar pe restul le acoperim cu un prosop ud, pentru a nu se usca.
Foaia de așază pe lat (format landscape) și se taie în două. Fiecare jumătate, din care vom face o plăcintă, se taie iar în două.
Se ung sferturile cu amestecul de unt și ulei cu ajutorul unei pensule și se așază una peste alta. În colțul de jos al fâșiilor de foaie se pune o lingură de umplutură, apoi se împăturesc în formă de triunghiuri.
Se ung și pe deasupra cu ulei și unt, cu generozitate și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se continuă împăturirea triunghiurilor până când terminăm cu toate foile. Tava cu plăcinte se dă la cuptorul preîncălzit la 200C, timp de 15 minute.
Se servesc reci sau calde.
