Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Limbă cu măsline
4-6 porții
Ingrediente
1 kg limbă de porc
2 morcovi
o bucată de țelină
2 cepe
câteva foi de dafin
400 grame roșii tocate la conservă
2 linguri pastă de ardei (se poate folosi și un ardei)
4 căței de usturoi
100 ml vin roșu sec Nedeea
o lingură boabe de ienibahar
250 grame măsline negre
o legătură de pătrunjel
50 ml ulei de măsline
sare
piper negru măcinat
Mod de preparare
Limbile se spală foarte bine în apă rece (la mine au fost 6 bucăți), apoi se pun la fiert în apă suficientă cât să le acopere.
După ce au dat în clocot, se spumează astfel încât să rămână apa clară și se adaugă morcovii, țelina, o ceapă și câteva frunze de dafin. Se pune capacul și se fierbe la foc mic 1,5-2 ore, până când limba este moale și poate fi înțepată ușor cu furculița.
Când e fiartă, se scoate limba din supă, se lasă câteva minute să se răcorească, atât cât să poată fi manevrată și se curăță de pielițe și mebrane. E important să faceți acest lucru cât e caldă, pentru că se curăță cel mai ușor.
Mușchiul curățat pe care l-am obținut se taie felii subțiri de aproximativ jumătate de centimetru.
Pentru sos se călește ceapa rămasă și usturoiul tocat în ulei de măsine. Dacă folosiți ardei proaspăt, îl tocați și îl căliți tot acum.
După ce ceapa e călită, se adaugă pasta de ardei. După un minut, se adaugă conseva de roșii, restul de frunze de dafin, boabele de ienibahar, vinul roșu, sarea, piperul și două polonice de supă în care a fiert limba.
Se dă în clocot, apoi se adaugă feliile de limbă. Dacă e necesar, se mai completează cu supă.
Se lasă să fiarbă totul 10 minute, iar apoi se adaugă măslinele tăiate pe jumătate (fără sâmburi). Se mai lasă pe foc până când sosul se îngroașă.
Se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat.