Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Mâncare de gutui cu rață
2 porții
Ingrediente
500 grame carne de rață (piept fără piele și os)
două gutui
100 grame unt
4 linguri zahăr brun
două linguri ulei de măsline
o lingură pătrunjel tocat
200 grame orez basmati
sare
Mod de preparare
Carnea de rață se spală, se usucă bine și se taie cuburi cât o îmbucătură.
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie și se perpelesc cuburile de rață la foc mare, pe toate părțile, două minute. Nu trebuie făcută mai mult!
Se așază carnea într-o formă potrivită pentru cuptor, se presară cu sare și se dă deoparte. În aceeași tigaie, se topește untul.
Gutuile se curăță de cotor și se taie felii groase cam de 1 cm. Se călesc în unt până încep să se pătrundă, apoi se presară zahărul și se mărește focul. Se amestecă cu grijă, până se obține un sos caramel care îmbracă feliile de gutuie.
Se aranjează apoi feliile peste carne și se toarnă sosul.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 5 minute, până se caramelizează gutuile.
Se presară pătrunjel proaspăt tocat și se servește cu orez fiert.