Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Supă cremă de praz
4 porții
Ingrediente
4 fire de praz
2 cartofi
75 grame unt
300 ml smântână lichidă
1,5 litri apă caldă
50 ml ulei de măsline
o linguriță de sare
1/4 linguriță de piper alb
Mod de preparare
Prazul se spală și se curăță bine între frunze de eventualele urme de pământ. Se toacă rondele.
Untul se pune la topit într-o oală. Se adaugă partea albă a prazului și se călește la foc mic-mediu 5 minute.
Se adaugă și partea verde a prazului, tocată și se continuă călirea până când prazul devine moale. E important să continuați gătirea la foc mic pentru a nu arde prazul și pentru a deveni dulceag.
Când prazul s-a înmuiat, se adaugă cartofii curățați de coajă și tăiați cuburi, sarea, piperul și apa. Se lasă să fiarbă pînă când cartofii sunt moi (se zdrobesc dacă sunt înțepați cu furculița).
Se stinge focul și se adaugă smântâna lichidă. Se pasează supa cu ajutorul unui blender vertical, până devine fină și cremoasă.
Pentru servire, se poate face ulei infuzat cu praz. O mână de praz, din tulpina verde, se pasează în blender cu uleiul de măsline. Se dă amestecul la rece câteva ore sau peste noapte, apoi se pune la scurs într-o sită foarte fină. Cu uleiul obținut se decorează supa de praz.