Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Pulpe de bibilică cu sos papacioacă
2-4 porții
Ingrediente
4 pulpe de bibilică
50 ml ulei de măsline
o linguriță usturoi pudră
o linguriță cimbru uscat
Pentru papacioacă
1 kg roșii
2 ardei kapia
2 cepe roșii
o căpățână de usturoi
50 ml ulei de măsline
o linguriță sare de mare (fulgi)
busuioc proaspăt
Mod de preparare
Pulpele de bibilică se spală și se curăță de eventuale urme de pene (preferabil, se pârlesc).
Se masează cu ulei, pudră de usturoi, sare, piper și cimbru uscat, se acoperă și se lasă peste noapte la marinat.
Se scot cu 30 de minute înainte de a fi gătite.
Cuptorul se preîncălzește la 180°C.
Pulpele se așază într-o tavă și se dau la cuptor pentru o oră. Carnea trebuie să fie moale când o înțepați cu furculița și să se desprindă ușor de pe os.
Pentru papacioacă, se spală roșiile și ardeii kapia, se șterg de apă și se așază, într-un singur strat, într-o tavă încăpătoare. Ceapa se curăță de coajă, se taie în patru și se pune în tavă. Căpățâna de usturoi se taie in două, pe lățime si se așază lângă restul de legume.
Se stropesc toate legumele cu ulei de măsline și se presară fulgi de sare de mare din belșug.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de aproximativ 45 de minute. Când legumele s-au rumenit, se scoate coaja de pe roșii și ardei (trebuie să iasă foarte ușor, așa vă dați seama că sunt făcute).
Toate legumele se toacă grosier și se pun într-un castron.
Se toarnă și zeama lăsată de legume în tavă, se adaugă busuioc proaspăt tocat și se amestecă bine.
Papacioaca se poate face cu până la 3 zile înainte și se ține la frigider.