Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulat de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Saramură de pui
4 porții
Ingrediente
1 kg pui (întreg sau pulpe)
4 ardei grași galbeni
4 ardei kapia (sau ardei raci, dacă găsiți)
2-3 ardei iuți verzi/roșii
4 roșii mari
6 căței de usturoi
sare grunjoasă
piper
o legătură de leuștean
Mod de preparare
Puiul se tranșează în bucăți. Dacă aveți pulpe, se taie în două. Se presară generos cu sare grunjoasă și piper. Se face pe grătar ( cu jar sau pe plită, dacă aveți posibilitatea, dacă nu, în casă, pe tigaia grill).
Se procedează identic și cu legumele. Ardeii grași, kapia și cei iuți, precum și roșiile, se coc pe toate părțile. După ce se iau de pe foc, se pun într-o oală cu capac și se presară cu sare grunjoasă. Se lasă sub capac 10 minute, apoi toate legumele se vor curăța foarte ușor.
Puiul făcut pe grătar se pune într-o oală încăpătoare. Se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe și se toarnă 1,5 litri de apă clocotită. Se pune capacul și se lasă să fiarbă cam 30 de minute, în funcție de cât e de fragedă carnea.
În ultimele 10 minute de fierbere se adaugă ardeii grași și kapia în oală. Pe cei iuți îi puteți servi separat, în farfurii.
Se potrivește saramura de sare. Când carnea e fiartă și se desprinde de pe os, se stinge focul și se pisează usturoiul în oală.
Se adaugă și leușteanul tocat (puteți înlocui și cu pătrunjel, dacă vă place mai mult).
Se servește cu mămăligă.