Ador combinaţia de ceapă roşie şi oţet balsamic. De aceea, am ales să folosesc pentru friptura mea fragedă şi suculentă de vită un sos care să o pună în valoare şi să îi adauge un plus de savoare. Deşi nu este o vinegretă în adevăratul sens al cuvântului, ci are o textură care duce mai mult spre o dulceaţă de ceapă roşie, sosul acesta va îmbogăţi orice friptură de vită, porc sau miel.
2 cepe roșii mari
6 linguri oțet balsamic
2 linguri ulei de măsline
o linguriță zahăr
1/4 linguriță sare
Ceapa se curăţă şi se taie julienne.
Uleiul de măsline se încinge într-o tigaie. Se adaugă ceapa tăiată şi se sotează până devine translucidă, aproximativ 5 minute.
Se adaugă oţetul balsamic şi se lasă să scadă.
Se presară zahărul şi sarea şi se mai lasă puţin pe foc, până se caramelizează.
Se serveşte rece.
Vinegreta se poate păstra în frigider, într-un recipient închis ermetic, până la 2 săptămâni.