Cartofii copţi la cuptor sunt cea mai comună şi simplă garnitură pe care o putem face. Nu necesită niciun efort deosebit şi totuşi, pentru a obţine nişte cartofi gustoşi, frumos rumeniţi, crocanţi la exterior şi pufoşi în interior, eu am 2 secrete: sosul de soia şi zdrobirea. Dacă aveţi şi grăsime de gâscă şi sunteţi fani ai carbohidraţilor, vă recomand să faceţi porţie dublă.
1 kg cartofi mici, făinoși
o linguriță pudră de usturoi
o linguriță boia dulce
o liguriță boia afumată
1/4 linguriță piper proaspăt măcinat
două crenguțe rozmarin proaspăt
4 linguri sos soia
o linguriță sare de mare
50 ml ulei de măsline
50 grame unt/untură de gâscă
Cartofii se curăţă şi se taie, dacă e cazul, în 2 sau în 4, în funcţie de mărime.
O oală cu 3 litri de apă se pune la fiert. Când clocoteşte se adaugă cartofii şi 2 linguri de sos de soia. Se lasă să fiarbă 5-8 minute. Se scurge toată apa din oală, se pune capacul şi se agită oala în toate direcţiile, ca să zdrobim un pic suprafaţa cartofilor.
Într-o tavă se pun uleiul şi untul sau untura şi se dă tava la cuptorul încins 5 minute. Se adaugă cartofii prefierti în grăsimea caldă, se presară cu restul de sos de soia, pudra de usturoi, boiaua, piperul şi sărea.
Se amestecă uşor cartofii, cât să fie acoperiţi de condimente pe toate părţile, având grijă să fie aranjaţi în tavă într-un singur strat, se aşază crenguţele de rozmarin printre ei şi se dau la cuptor la 200°C, timp de 40 de minute. Se mai întorc pe la jumătatea timpului de coacere.
Se transferă pe un platou şi se servesc calzi, ca garnitură la diferite preparate din carne sau peşte.
Sosul de soia, într-o cantitate mică, le va da o aromă deosebită, ce se va intensifica în timpul coacerii.
După ce îi fierbeţi şi îi scurgeţi, îi agitaţi în oală astfel încât să le zdrobiţi stratul exterior. Condimentele se vor prinde mai uşor de ei şi acel strat va deveni crocant în timpul coacerii, sigilând în interior sucurile cartofului.