Această supă italiană, densă şi plină de arome, este şi foarte versatilă, ingredientele variind în funcţie de sezon. Minestrone are la bază fasolea, ţelina şi pastele, alături de care puteţi adăuga orice alte legume preferaţi. În anumite regiuni ale Italiei se face şi cu carne, însă eu o prefer fără. Dacă omiteți parmezanul de la final, este minunată în post.
o ceapă
4 căței de usturoi
2 tulpini țelină
1 morcov
150 grame fasole verde din conservă
1 conserve X 400 grame roșii decojite, tocate cuburi
o conserva X 400 grame fasole roșie
1,5 litri supă de pui
100 grame paste elbow (macaroane-cot)
50 grame parmezan ras
o linguriță busuioc uscat
o linguriță oregano uscat
2 linguri busuioc proaspăt tocat
2 linguri ulei de măsline
o linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
Ceapa se toacă şi se căleşte într-o oală, în ulei de măsline încins, până devine translucidă (aproximativ 4 minute). Se adaugă usturoiul tocat şi se mai căleşte un minut.
Tulpinile de ţelină şi morcovul se toacă şi se adaugă peste ceapă. Se călesc 5 minute.
Se adaugă oregano şi busuiocul uscat, sarea, piperul şi roşiile din conservă şi se dau într-un clocot.
Se toarnă supa de pui, se adaugă fasolea roşie şi pastele. După 10 minute se adaugă şi păstăile din conservă şi se fierbe până pastele sunt gata.
Se stinge focul şi se adaugă busuiocul proaspăt tocat.
Se serveşte cu puţin parmezan ras presărat deasupra.