Deşi îmi plac mucenicii moldoveneşti, pufoşi şi însiropaţi, am o slăbiciune pentru cei fierţi, care îmi aduc aminte de copilărie. Cred că în fiecare casă mucenicii, care au la bază aceleaşi ingrediente simple (nucă, scorţişoară, rom), au un alt gust. Cantităţile de mai jos sunt măsurate de mine (de obicei, îi fac "din ochi"), ei putând fi modificaţi în funcţie de preferinţele fiecăruia, cu mai mult zahăr, mai multă nucă etc.
Pentru mucenici
500 grame făină
~250 ml apă
1/2 linguriţă sare
Pentru zeamă
5 litri apă
~350 grame zahăr
400 grame nucă măcinată
2 linguri scorţişoară
2 linguri coajă de lămâie/portocală
o lingură esenţă rom
Pentru mucenici, am frământat din făină, apă şi sare, un aluat. Se lasă să se odihnească aluatul obţinut 15 minute, apoi se întinde într-o foaie cu grosimea de 5 mm. Din foaie se taie cu o formă specială mucenicii. Resturile foii se frământă din nou până devin compacte, se întind într-o altă foaie şi se continuă "producţia" de mucenici, până la epuizarea aluatului.
Dacă nu aveţi o formă specială, puteţi face opturile manual, rulând din bucăţele de aluat suluri, pe care apoi le împletiţi sub formă de opturi. E o muncă destul de migăloasă, aşa că cel mai bine ar fi să achiziţionaţi un aparat special.
Mucenicii se pun pe o planşetă presărată cu faină sau hârtie de copt, la uscat, minim 24 de ore.
Mucenicii uscaţi se pun la fiert în apă clocotită, până se înmoaie. Durează aproximativ 30 de minute, dar gustaţi-i din când în când, dacă vă plac mai al dente sau mai moi.
Pe parcursul fierberii, amestecaţi cu grijă în oală, pentru ca mucenicii să nu se lipească de fund sau între ei. Când au fiert, se adaugă zahărul şi se amestecă până se topeşte. S-ar putea să vi se pară insuficientă cantitatea de zahăr, puteţi adăuga după propriul gust, mie, personal, nu îmi plac foarte dulci.
Se opreşte focul şi se adaugă scorţişoară şi nucă măcinată. Puteţi adăuga coajă de lămâie sau portocală şi esenţă de rom. La servire, fiecare îşi mai poate adăuga în farfurie nucă, scorţişoară sau alte mirodenii.
Personal, prefer să pregătesc opturile în casă, folosind aparatele speciale. Nu vă ia decât 30 de minute (dacă sunt mai multe mâini, şi mai puţin), iar rezultatele sunt peste cele obţinute cu cei cumpăraţi (care sunt sfărâmicioşi, lasă făină, îngroaşă zeama la fiert s.a.). În plus, pot fi un bun prilej de a îi implica pe cei mici în bucătărie.
Dacă nu apucaţi să îi faceţi înainte pentru a îi lăsa la uscat (aşa cum mi s-a mai întâmplat mie) şi vreţi să îi fierbeţi imediat, aşezaţi-i într-o tavă şi daţi-i la cuptor, sub grill, 10 minute sau până se usucă puțin.