Am combinat două dintre lucrurile preferate de copiii mei, adică orezul cu lapte și perele, într-o prăjitură pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.
Aromele toamnei pur și simplu îți încălzesc sufletul și te poartă cu gândul la propria copilărie, când lucrurile simple erau cele mai bune.
Inspirație Rachael Lane.
1 litru lapte integral
200 grame orez cu bob scurt
200 grame zahăr brun Muscovado
50 grame unt
o linguriță esență de vanilie de Bourbon
5 pere mari și coapte
un baton mic de scorțișoară
2 linguri suc de lămâie
3 ouă întregi
120 grame pesmet panko
un vârf de cuțit de sare
Laptele cu jumătate din cantitatea de zahăr și praful de sare se pun la fiert. Când fierbe, se adaugă orezul, se reduce focul la minim, se pune capacul și se lasă aproximativ 20 de minute. Se amestecă frecvent, pentru a nu se prinde.
Când lichidul e absorbit, se oprește focul, se adaugă untul și vanilia, se amestecă bine și se lasă orezul să se răcorească. Apoi se adaugă ouăle și se omogenizează compoziția.
Patru pere se curăță de cotor și se toacă în cuburi mici. Se amestecă cu 150 de grame din restul de zahăr și zeama de lămâie și se pun la fiert, cu batonul de scorțișoară, pe foc mare, până scade tot siropul lăsat și perele sunt gătite (cam 10-15 minute).
Pesmetul se rumenește puțin într-o tigaie.
O tavă cu pereți detașabili, de aproximativ 22 cm diametru se unge cu puțin unt și se presară cu o treime din cantitatea de pesmet.
Se toarnă jumătate din compoziția de orez și se presară peste acesta încă o treime de pesmet.
Peste pesmet se distribuie uniform perele fierte (din care am scos batonul de scorțișoară).
Se toarnă peste pere cealaltă jumătate din orezul fierte.
Peste acesta se presară ultima treime de pesmet.
Ultima pară se taie felii subțiri pe lung (după ce am curățat-o de cotor), care se aranjează peste orez. Se presară cu cele 50 de grame de zahăr rămas.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 40 de minute.
Se poate servi atât caldă, cât și rece.
Pentru această rețetă folosiți pere coapte și zemoase, dar ferme.
Zahărul Muscovado poate fi înlocuit și cu zahăr brun normal, deși vă recomand călduros folosirea primului, pentru gustul puternic de melasă, atât de delicios în această combinație cu perele.