Sunt îndrăgostită de bucătăria italiană, iar pastele sunt marea mea dragoste secretă, așa că sunt veche posesoare de mașină de făcut paste, bineînțeles, cu accesorii pentru toate fanteziile.
Accesoriul ”Mille Gnocchi” de la mașina mea Imperia modelează trei forme (vedeți în pozele de mai jos): gnochetti sardi, cavatelli și rigatelli, primele două fiind pe placul copiilor, pentru că arată ca niște viermi grăsuți.
E greu de înțeles cum un aluat simplu (îmbogățit cu ricotta, ce-i drept) și un sos de roșii pot aduce atâta bucurie. Încercați-le, se pot face și fără mașină, cu mai multă migală, dar merită!
450 grame făină 000
2 ouă
250 grame ricotta
½ linguriță sare
Pentru sos
½ ceapă
4 căței de usturoi
2 conserve de roșii decojite și tocate
parmezan ras
sare
piper
busuioc proaspăt
Făina se amestecă cu sarea. Se adaugă ricotta și ouăle bătute și se amestecă până la obținerea unui aluat omogen. Se acoperă și se lasă să se odihnească 10 minute.
Pe suprafața de lucru generos presărată cu făină se întinde aluatul într-un dreptunghi gros de 1 cm. Nu trebuie să fie perfect, nu vă străduiți prea tare.
Dreptunghiul se taie în fâșii, pe lungime, cu lățimea de 1 cm. Vom avea astfel niște șnururi lungi, cu diametrul de 1 cm. Fiecare șnur se tăvălește foarte bine în făină (la această rețetă se lucrează cu foarte multă făină).
Șnururile se trec prin mașina de paste, la care am atașat accesoriul pentru gnocchi și se modelează în forma dorită.
Dacă nu aveți mașină de paste sau accesoriul special pentru gnocchi, puteți tăia din șnur bucăți de 1 cm. Acestea pot fi rulate pe un tocător special pentru paste sau cu ajutorul unei furculite (puteți căuta pe google cum modelați diverse paste fără dispozitive speciale). Forma e mai puțin importantă, nu influențează gustul, dar trebuie să acordați atenție dimensiunii: pastele trebuie să fie, cât de cât, de aceeași mărime.
Pastele se întind într-o tavă presărată cu multă (ați ghicit) făină și se lasă să se usuce 15-20 minute. Pot fi păstrate astfel până a doua zi, dacă nu vreți să le gătiți imediat.
Între timp, se pregătește sosul. Ceapa și usturoiul tocate foarte fin se călesc, la foc mic, până se înmoaie. Se adaugă conservele de roșii și se fierbe sosul 10-12 minute, până scade puțin. Se potrivește de sare și piper.
O oală mare cu 5 litri de apă se pune la fiert cu o linguriță de sare. Când clocotește, se adaugă pastele și se amestecă, pentru a nu se lipi. Se fierb 4-5 minute, până se ridică la suprafață, apoi se scurg și se pun în sosul de roșii.
Se mai dau în câteva clocote, apoi se stinge focul.
Se presară cu parmezan ras (opțional) și busuioc proaspăt.
Pentru că sosul acestei rețete e cea mai simplă chestie posibilă, e musai să folosiți conserve de bună calitate. Dacă nu aveți puse în casă, puteți folosi unele italiene, de calitate superioară. Vor face diferența.