Îmi place foarte mult sparanghelul şi îl prefer simplu,tras în puțin unt, pentru a îi simţi cât mai bine gustul. Însă, uneori, am poftă de ceva mai consistent şi atunci ...îl învelesc în bacon. Grăsimea din bacon scoate în evidenţă mai bine gustul dulceag al sparanghelului.
500 grame sparanghel verde
200 grame bacon feliat foarte subțire
piper proaspăt măcinat, după gust
Sparanghelul verde se curăţă de partea lemnoasă. Acest lucru se face foarte uşor luând fiecare tijă în parte şi îndoind-o uşor. Tija se va rupe din punctul în care începe partea lemnoasă. Resturile acestea eu le păstrez pentru a le adăuga în supa bază de legume pentru alte preparate.
Într-o oală mai mare se pun 3 litri de apă cu puţină sare la fiert. Când apa clocoteşte se adaugă sparanghelul şi se opăreşte 30 de secunde. Se scoate şi se pune într-un bol cu apă cu gheaţă, pentru a îşi păstra culoarea verde cât mai vie. Se scurge apoi pe şerveţele absorbante de bucătărie.
Fiecare tijă de sparanghel se înveleşte în felii subţiri de bacon (cantitatea e după gust, eu folosesc, de regulă, o felie pentru fiecare tijă). Se presară piper proaspăt măcinat. Se călesc tijele pe toate părţile într-o tigaie non-aderenta până se topeşte grăsimea din bacon şi acesta devine crocant (aproximativ 3-4 minute).
Se scurge bine sparanghelul de resturile de grăsime şi se aşază pe un platou. Se serveşte cald.
Serviţi-l pe post de aperitiv, cu un sos de iaurt sau smântână, sau ca garnitură pe lângă diverse preparate din carne.