Simpatice și gustoase, ouăle scoțiene sunt nelipsite de la orice picnic sau petrecere cu bufet finger food. Făcute cu ouă de prepeliță arată atât de drăgălaș încât nici cel mai mofturos copil nu se va da în lături măcar să le guste.
12 ouă de prepeliță
350 grame piept de pui
o linguriță de cimbru uscat
1 cățel de usturoi
o linguriță de muștar
o lingură pătrunjel verde tocat
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper
50 grame făină
un ou bătut
100 grame pesmet
ulei de măsline
Într-o crăticioară se pune apă la fiert. Când clocotește, se adaugă ouăle de prepeliță și se fierb 2 minute. Se pun în apă rece și se lasă să stea 15 minute.
Carnea de pui se toacă și se amestecă cu cimbrul, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat, muștarul, sarea și piperul.
Ouăle se curăță și se usucă cu un șervet de bucătărie. Se tăvălesc prin făină (aceasta va ajuta carnea să adere mai bine la suprafața oului).
Carnea se împarte în 12 bucăți egale. Fiecare ou se învelește în carne și se modelează sub formă de biluțe.
Biluțele se trec prin ou și se tăvălesc în pesmet. Se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se pulverizează cu puțin ulei de măsline.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 20 de minute (verificați să fie carnea făcută).
Se servesc calde sau reci.
Ouăle de prepeliță se curăță cel mai ușor sub jet de apă, dacă au stat ceva vreme în apă rece (eventual și dacă le spargeți coaja înainte).
Tradițional, ouăle scoțiene se prăjesc în baie de ulei, dar la noi, fiind o gustare pentru copii, prefer varianta cuptorului.
Dacă doriți o crustă mai crocantă, folosiți pesmet panko.