Și ce dacă afară sunt 8°C și stă să plouă? Când intri în piață și vezi mormanele vesele de verdețuri n-ai cum să nu îți amintești că ești, totuși, la jumătatea lui martie.
Și ca să sărbătoresc că am supraviețuit iernii și că nu am intrat în depresie după noul val de frig, m-am întors acasă cu o sacoșă plină de ”buruieni” și de bună dispoziție, am dat drumul la cuptor și m-am apucat de leurdă.
5 legături mari de leurdă
2 legături de ceapă verde
2 legături de mărar
2 linguri de ulei de măsline
3 ouă
125 grame cremă de brânză de capră
150 grame telemea maturată de capră
3 linguri de smântână
4 linguri de pesmet panko
1/2 linguriță sare
piper proaspăt măcinat
8 foi de plăcintă
Pentru uns
50 grame unt topit
50 grame ulei de măsline extravirgin
Leurda se spală (frunză cu frunză o spăl eu, pentru a evita eventualele urme de pământ în mâncare).
Ceapa verde se curăță, se spală și se toacă.
Într-un wok sau o cratiță se încing cele două linguri de ulei de măsline. Se călesc întâi părțile albe ale cepei, apoi se adaugă codițele și leurda tăiată fâșii. Se lasă să scadă lichidul lăsat, fără a exagera cu ținutul pe foc (4-5 minute sunt suficiente).
Se lasă să se răcorească și apoi se pune într-un blender îmreună cu mărarul tocat, ouăle, brânzeturile, smântâna, pesmetul, sarea și piperul. Se mixează de câteva ori până compoziția e omogenă.
Se ia o foaie de plăcintă, se așază pe blatul de lucru și se pensulează cu amestecul de ulei și unt topit. Se așază deasupra cea de-a doua foaie.
Pe lungul foii, aproape de margine, se pune un rând de compoziție (un sfert din cantitatea totală), lăsând spațiu la capete. Se pliază marginile (ca să nu curgă compoziția) și se rulează foaia de plăcintă.
Se așază ruloul într-o tavă circulară de yena/ceramică, cu diametru de 28 cm, unsă cu unt și ulei de măsline.
Se procedează la fel cu restul de 6 foi. Trebuie să aveți în total 4 rulouri, pe care le așezați în formă de spirală în tavă. Rulourile se ung bine pe deasupra cu unt și ulei.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 190°C, timp de 30-35 de minute, până când plăcinta este aurie și crocantă. Se lasă să se răcorească înainte de a o tăia.
Plăcinta se poate face și cu spanac în loc de leurdă și cu alte brânzeturi (vacă sau oaie) dar, în această formulă este atât de bună încât chiar nu văd niciun motiv să o faceți altfel. :)
Puteți folosi și pesmet normal în loc de panko.