O gustare, un aperitiv sau o garnitură foarte simplă, rapidă şi sănătoasă. Reţeta combină două dintre legumele mele preferate: ciupercile şi spanacul, astfel încât eram sigură, dinainte de a o face, că îmi vă plăcea tare mult.
500 grame ciuperci Champignon medii
1 kg spanac proaspăt
3 căței de usturoi
50 ml ulei de măsline
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
Ciupercile se curăţă de pieliţă. Se detaşează picioruşele (pe care le puteţi folosi la altceva), având grijă să păstraţi intacte pălăriile. Se pun ciupercile într-o tavă, se presară cu puţină sare şi jumătate din cantitatea de ulei de măsline şi se dau la cuptor 20-30 de minute, la 200ºC, până când sunt făcute şi lichidul pe care îl lasă se evaporă.
Între timp, spanacul se curăţă, se spală bine şi se rupe bucăţi. Dacă folosiţi spanac congelat sau din conservă săriţi peste această etapă.
Restul de ulei de măsline se încinge într-o crăticioară. Se călesc căţeii de usturoi şi, când se auresc, se scot. Se adaugă spanacul şi se căleşte până este foarte scăzut (dacă e proaspăt durează aproximativ 10-15 minute).
Se adaugă sare şi piper după gust.
Când ciupercile sunt gata se umplu pălăriile cu spanacul călit.
Se servesc calde, deşi sunt foarte gustoase şi reci.
Folosiţi ciuperci de dimensiuni medii. În felul acesta se pot mânca uşor cu mâna (dacă le folosiţi ca antreuri), dar pot fi umplute cu suficient spanac.
Dacă nu e sezon de spanac proaspăt sau vă e lene să curăţaţi şi să spălaţi la el, puteţi folosi foarte bine şi spanac congelat sau la conservă. Deşi reţeta e simplă şi rapidă, va deveni şi mai uşor de făcut.