Ficăţeii se numără printre preferaţii noştri, așa că nu putea lipsi din meniul nostru clasicul pate. Deoarece orice pate din comerţ mi se pare sinistru, am lucrat ceva vreme la această rețetă, ca să obţin cel mai cremos, fin şi dulceag pate de casă. Care se poate oferi şi copiilor, fără probleme.
500 grame ficăței de pui
200 ml lapte
100 ml ulei de măsline extravirgin
2 cepe
2 căței de usturoi
o lingură cimbru proaspăt
50 ml cognac
2 linguri oțet balsamic
150 grame unt
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
1/4 linguriță nucșoară măcinată
Pentru decor
80 grame unt topit
crenguțe de cimbru proaspăt
Ficăţeii se curăţă de pieliţe şi se pun la înmuiat în lapte timp de o oră, la frigider.
Ceapa se curată şi se taie julienne. Se căleşte împreună cu usturoiul, în 50 ml ulei de măsline încins, timp de 3 minute, până devine translucidă. Se adaugă oţetul balsamic şi o lingură de apă. Se răstoarnă într-un bol și se pune deoparte.
Tigaia în care am călit ceapa se curăţă şi se încinge în ea restul de ulei de măsline. Se călesc ficăţeii, scurşi de lapte, 10 minute, până când sunt bine pătrunşi. Se adaugă cognacul şi se lasă un minut pe foc mare, ca să se evapore alcoolul.
Se adaugă peste ficăței ceapa călită, cimbrul proaspăt şi condimentele şi se stinge focul.
Se pasează ficăţeii cu ajutorul unui blender, până la obţinerea unei paste fine. Se adaugă untul rece, tăiat cubuleţe şi se mai mixează până la omogenizare.
Pentru decorare, se pune pateul în forme ceramice şi se toarnă deasupra untul topit şi crenguţele de cimbru.
Pateul ţine 5 zile la frigider.
Se serveşte cu pâine proaspătă, cu crustă, alături de roşii sau castraveţi muraţi.
