Plăcinta cu ton este o reţetă pe care am primit-o de la buna noastră prietenă Mihaela, din Spania, căreia îi mulţumim foarte mult. Se prepară foarte rapid şi este foarte, foarte bună. Combinaţia dintre ardei, roşii şi ton o fac atât foarte gustoasă, cât şi foarte uşoară.
Pentru aluat
500 grame făină de grâu
100 ml ulei de la conserva de ton + ulei de măsline
1 pliculeţ (7 grame) drojdie uscată
o linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă sare
100 ml passata di pomodoro
100 ml apă călduţă
Pentru umplutură
300 grame ton bucăţi, în conservă de ulei, scurs
3 ouă fierte, tari
400 ml passata di pomodoro
3 ardei graşi roşii, feliaţi subţire
2 cepe tăiate julienne
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1/4 linguriţă sare
1/2 linguriţă piper măcinat
Pentru uns
1 ou bătut
Pentru aluat, se pun într-un bol făina, drojdia, sarea şi boiaua. Se adaugă uleiul şi passata di pomodoro şi se începe frământarea. Se adaugă câtă puţină apă călduţă, până la omogenizare. Se frământă până se obţine un aluat neted şi elastic (aproximativ 10 minute). Se lasă la dospit într-un loc călduţ şi ferit de curenţi o oră.
Pentru umplutură, se pun ceapa şi ardeii la călit în ulei de măsline încins. Când s-au înmuiat, după aproximativ 10 minute, se adaugă passata di pomodoro şi se fierbe pe foc mic încă 10-15 minute, până se îngroaşă compoziţia. Se adaugă apoi sarea, piperul şi tonul bine scurs, se mai lasă un minut şi se opreşte focul.
Când compoziţia s-a răcit, se adaugă ouăle fierte şi tăiate mărunt.
După ce a dospit, aluatul se împarte în două. Se întinde o foaie de dimensiunea tăvii. Se aşază în tavă unsă cu ulei de măsline.
Se toarnă compoziţia de ton peste foaie şi se distribuie uniform.
Cea de-a doua bucată de aluat se întinde într-o foaie de dimensiunea tăvii şi se pune peste compoziţie. Se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă şi se unge cu ou bătut.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180ºC timp de 40-45 de minute.
Se taie bucăţi de dimensiunea dorită. Se serveşte rece.
Este foarte bună rece şi se poate păstra în frigider, acoperită, până la trei zile.