Pão de queijo sunt niște gogoșele din aluat opărit, care au în componență parmezan. Sunt delicioase calde sau mâncate în aceeași zi în care le-ați copt. Sunt ușoare, goale în interior, iar făină de tapioca cu care sunt făcute le dă o consistență gumoasă (așa trebuie să fie, nu vă speriați).
250 ml lapte
100 grame
ulei de floarea soarelui/rapiță
o linguriță sare
280 grame făină de tapioca
2 ouă
100 grame parmezan ras
Cuptorul se preîncălzește la 225°C.
Laptele, uleiul și sarea se pun la fiert. Când aproape dau în clocot, se adaugă toată făina de tapioca deodată și se amestecă bine. Compoziția va fi gelatinoasă și lipicioasă.
Se amestecă cu mixerul până se răcorește (până puteți băga degetul fără să vă ardeți) și apoi se încorporează ouăle, pe rând.
Se mixează bine să se omogenizeze, apoi se încorporează și parmezanul ras.
Cu ajutorul unei cupe de înghețată înmuiată în apă se iau bucăți din aluatul lipicios și se pun în tava tapetată cu hârtie de copt (cu distanță între ele, se vor umfla la copt).
Se dă tava la cuptorul încins și se reduce imediat temperatura la 175°C. Se coc 25-30 de minute, până sunt umflate și au suprafața uscată, ușor crăpată și aurie.
Făina de tapioca se poate găsi la plafar și chiar în anumite hypermarket-uri, mai bine aprovizionate (nu luați perle de tapioca, acelea sunt pentru budincă).
Parmezanul are o aromă discretă, dacă doriți un gust mai puternic, puteți folosi un alt tip de brânză tare, maturată, după preferințele voastre (atenție la cantitatea de sare!).