2 brioșe englezești
30 grame unt
100 grame somon afumat
o lingură chives tocat
Pentru ouă
4 ouă
2 litri apă
o linguriță sare
o lingură oțet
Pentru sosul Hollandaise
3 gălbenușuri
o lingură apă
o lingură zeamă de lămâie
200 grame unt moale (la temperatura camerei)
1/4 linguriță sare
un praf de piper de cayenne
Pentru sosul Hollandaise se amestecă gălbenuşurile, apa şi zeama de lămâie. Recipientul se pune pe bain-marie, amestecând continuu cu un tel, într-o singură direcţie (ca la maioneză). Se adaugă câte puţin unt moale (începem cu o linguriţă), având grijă să îl încorporăm bine prin amestecare, înainte de a adăuga următoarea bucată. Când tot untul e încorporat şi sosul şi-a mărit volumul şi s-a îngroşat, se ia de pe foc şi se potriveşte de sare şi piper.
Ouăle fierte (ochiuri româneşti), se pot face prin mai multe metode. Dacă nu aveţi prea multă experienţă în a le face direct în oala cu apă şi dacă aveţi mai multe de făcut în acelaşi timp, puteţi folosi o metodă foarte uşoară: folia de plastic. Aşadar, într-o ceşcuţă/castronel se pune folie alimentară de plastic, lăsând marginile foliei destul de lungi. Se pensulează folia din ceşcuţă cu puţin ulei şi se sparge cu grijă oul. Marginile foliei se strâng, formând o punguţă, se răsucesc şi se înnoadă. Se procedează la fel cu restul de ouă.
Apa se pune la fiert. Când clocoteşte se adaugă punguţele şi se lasă în apă aproximativ 3 minute (ouăle Benedict trebuie să aibă gălbenuşul moale). Se scot punguţele, se taie la gură şi se eliberează oul.
Dacă vă încumetaţi să le faceţi prin metoda clasică, adăugaţi în apă oţetul şi sarea, care ajută albuşul să se coaguleze rapid, obţinând astfel un ou mai "adunat" şi de o formă mai regulată.
Pentru servirea ouălor Benedict, tăiaţi brioşele în două pe lungime şi ungeţi-le cu puţin unt. Peste fiecare brioşă se pune o felie de somon afumat, un ou şi se toarnă sos Hollandaise. Se garnisesc cu chives tocat şi piper cayenne şi se servesc imediat.
Original, acest fel de mâncare este compus din brioşe englezeşti, unse cu unt, peste care se pune o felie de bacon, un ou fiert în apă şi sos Hollandaise. În varianta Royale, baconul se înlocuieşte cu somon afumat, dar există multe alte variante, cu spanac, bechamel, brânză, chorizo şi aşa mai departe. Gustul şi imaginaţia fiecăruia sunt limita.
Dacă nu aveți timp sau chef să faceți brioșele englezești, le puteți cumpăra.