Brioşele englezeşti sau english muffins, acele chifle pe care le mâncăm la ouăle Benedict, sunt mai uşor de făcut decât pare. Sunt foarte bune calde, unse cu unt sau în diferite alte combinaţii. Reţeta de faţă e rapidă şi foloseşte doar albuş (care, oricum, vă rămâne de la sosul Hollandaise).
350 grame făină de pâine
150 ml apă caldă
o linguriţă drojdie uscată
1/4 linguriţă bicarbonat de sodiu
1/2 linguriţă sare
un albuş
200 grame mălai
Apa caldă, drojdia, bicarbonatul de sodiu şi 2 linguri de făină se amestecă într-un bol mare. Se lasă 5 minute să se odihnească. Se încorporează albuşul bătut spumă.
Se adaugă 1/4 cană de făină şi se amestecă bine. Se adaugă sarea şi se continuă adăugarea a câte 1/4 căni de făină, până la obţinerea unui aluat omogen. Acesta se frământă 5 minute şi se pune la crescut într-un bol uns, timp de o oră.
După ce şi-a dublat volumul, aluatul se întinde într-o foaie cu grosimea de 1 cm şi se lasă 3 minute pe planşa de lucru. Cu o formă rotundă cu diametrul de 7 cm se taie din foaie brioşele.
Brioşele obţinute se presară cu mălai şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se acoperă tava şi se lasă brioşele la crescut 45 de minute, sau până îşi dublează volumul.
Într-o tigaie încinsă se presară un strat gros de mălai. Se aşază brioşele pe stratul fierbinte de mălai şi se coc în tigaie, câte 5 minute pe fiecare parte. La fiecare serie nouă de brioşe schimbăm mălaiul (care se va arde). După ce le scoatem din tigaie le reaşezăm în tavă. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 10 minute.
Se servesc calde, unse cu unt, la ouă Benedict.
Dacă le pregătiţi dimineaţa, pentru micul dejun, puteţi trişa un pic şi grăbi creşterea lor: astfel, în loc de o oră pentru creşterea aluatului şi 45 de minute pentru creşterea brioşelor, eu am redus timpul la mai puţin de jumătate, punându-le la crescut în cuptorul preîncălzit la 100°C (şi oprit, apoi).