Pentru că într-o seară am fost nevoită să fac burgeri pe nepusă masă, a trebuit să execut rapid și niște chifle. Rețeta de față e perfectă pentru așa ceva, chiar dacă, în mod normal, optez pentru altfel de chifle atunci când mă organizez din timp.
În ciuda timpului redus de dospire și cantității mari de drojdie folosite, chiflele chiar sunt gustoase și merită încercate.
2 pliculețe de drojdie uscată
o lingură zahăr
80 ml ulei de măsline
o linguriță sare
un ou
500 grame făină
260 ml apă călduță
50 grame unt topit
Drojdia se dizolvă în apa călduță și se amestecă cu zahărul și uleiul. Se lasă să stea 5 minute.
Se adaugă oul, sarea și făina și se frământă până se omogenizează și aluatul e fin (3 minute).
Se împarte compoziția în 8 bucăți egale care se modelează sub formă de bile.
Bilele se așază în tava tapetată cu hârtie de copt, cu distanță de 5 cm între ele. Se acoperă și se lasă 10 minute să dospească.
În acest timp, cuptorul se preîncălzește la 200°C.
Chiflele se ung cu unt topit și se dau la cuptor 15 minute, apoi încă două minute sub grill, să se rumenească.
După ce le ungeți cu unt, le puteți presăra cu susan sau alte semințe care vă plac.
De preferat este să le consumați imediat, dar dacă vă rămân, le puteți păstra până a doua zi în pungă de hârtie și apoi de plastic și să le reîncălziți în cuptor înainte de a le consuma.