Acești covrigi pufoși și aromați reprezintă o gustare extrem de delicioasă (parmezanul și usturoiul garantează asta), într-o după amiază de weekend când ați ronțăi ceva bun, dar n-aveți chef nici să ieșiți, nici să vă strofocați prea mult în bucătărie.
Se fac repede, din ingrediente pe care le aveți prin casă și, alături de un pahar de vin roșu, pot înlocui cu succes cina.
250 ml lapte
7 grame drojdie uscată
280 grame făină
2 linguri zahăr
75 grame unt
75 grame parmezan răzuit
2 lingurițe usturoi pudră
o linguriță oregano uscat
o linguriță busuioc uscat
o linguriță de sare
50 grame bicarbonat de sodiu
1 litru apă caldă
În laptele călduț (nu fierbinte) se adaugă 50 de grame de unt topit, zahărul, drojdia, sarea și făina.
Se amestecă până la omogenizare. Aluatul va fi foarte lipicios.
Se răstoarnă aluatul pe o suprafață de lucru presărată din belșug cu făină și se frământă câteva minute, până devine omogen. Se acoperă și se lasă să dospească o oră.
Parmezanul ras, praful de usturoi și verdețurile uscate se amestecă.
După o oră, aluatul se răstoarnă iar pe blat, se adaugă jumătate din cantitatea de parmezan aromat și se mai frământă puțin.
Se împarte în 6 bile egale. Din fiecare bilă, se modelează un șnur lung de 70 cm.
Capetele șnurului se țin în câte o mână, se adună în formă ovală și se răsucesc, lăsând marginile de 5 cm libere. Apoi, capetele se presează pe marginea covrigului, așa cum puteți vedea în poza 3.
Într-o crăticioară (al cărei diametru poate cuprinde un covrig), se pune apa caldă și se dizolvă bicarbonatul. Se scufundă rapid, pe rând, fiecare covrig și se așază pe o tavă tapetată cu hârte de copt.
Covrigii se coc în cuptorul preîncălzit la 220°C, aproximativ 10 minute. După coacere, se ung cu restul de unt topit și se presară cu parmezanul rămas.
Se servesc calzi.
Dacă nu v-ați dat seama din indicații sau fotografie cum să împletiți covrigii, la o simplă căutare pe google (”how to twist pretzels”) puteți găsi mai multe tehnici. Una sigur vi se va potrivi.