Aceste cornuri pufoase (și când spun pufoase, chiar așa e) cu unt și cu gem sunt extrem de gustoase, iar rețeta este gândită astfel încât să vă bucurați de ele la micul-dejun, într-un weekend leneș.
Când vă treziți, le modelați și cât timp vă beți cafeaua (sau cacaua cu lapte, în cazul copiilor), ele dospesc și se coc (o oră, cu totul). Vă vor însenina ziua, garantat.
500 grame făină
3 linguri zahăr
1/2 linguriță sare
20 grame drojdie proaspătă
150 ml lapte
100 ml apă un ou
125 grame unt rece
gem pentru umplut (caise și zmeură) sau Nutella
un gălbenuș bătut cu lapte pentru uns
Drojdia se dizolvă în lapte călduț, cu o lingură de zahăr. Se lasă 10 minute să se umfle.
Într-un bol se amestecă făina, restul de zahăr, sarea, oul, apa la temperatura camerei și amestecul de drojdie și lapte. Se frământă aluatul până la omogenizare.
Aluatul se împarte în 5 bucăți egale, care se modelează sub formă de bile. Se lasă bilele 10 minute să se odihnească, sub un prosop curat.
După zece minute, se întinde fiecare bilă într-un disc cu diametrul de aproximativ 15 cm.
Pe primul disc de aluat se rade, pe răzătoarea mare, un sfert din cantitatea de unt rece (încercând să distribuim cât mai uniform untul pe suprafața discului).
Se așază deasupra al doilea disc și se rade iar un sfert din cantitatea de unt.
Se procedează identic până la al cincilea disc. Peste el nu se mai rade unt.
În acest punct, se acoperă "tortul" de aluat si unt cu folie de plastic, se pune pe o farfurie și se dă la frigider peste noapte. Daca vreți să faceți cornurile în aceeași zi, se lasă "tortul" să se odihnească 30 minute.
Când vreți să faceți cornurile, presărați făină pe blat, puneți tortul și îl aplatizați ușor cu făcălețul (să nu dea tot untul pe dinafară).
Foaia trebuie sa aibă cam 0,5 cm grosime. La mine, discul întins a avut aproximativ 40 cm diametru.
Se taie discul în 12 bucăți. Fiecare bucată se pune separat pe blatul înfăinat și se mai subțiază puțin.
Spre marginea lată a fâșiei se pune o linguriță generoasă de gem sau altă compoziție. Când rulați, presați un pic aluatul în jurul compoziției, formând un buzunar ermetic închis, pentru a nu ieși gemul din corn la coacere. Apoi se rulează cornul în continuare.
Cornurile se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu suficientă distanță între ele, se acoperă cu un prosop de bucătărie curat și se lasă să dospească aproximativ 45 de minute.
Se ung cu gălbenuș bătut cu lapte și se dau la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 15 minute (se verifică cu o scobitoare, pentru siguranță).
Înainte de servire se presară cu zahăr pudră.
Pentru a rade untul foarte ușor, îl puteți băga anterior la congelator.
Folosiți unt gras, de minim 80% grăsime.
