Am scos la lumină rețeta mea preferată de sărățele, căreia îi sunt fidelă de ani de zile. Mă salvează mereu de o cină pentru copii (sărățelele merg grozav cu un pahar de ayran) sau de musafiri veniți ad hoc.
Se pot face și numai cu chimen sau mac/susan, dar găsesc mixul de semințe delicios, așa că vă recomand să le încercați așa.
500 grame făină
75 grame unt 82% grăsime
75 grame untură
2 ouă
100 grame smântână 30% grăsime
350 grame brânză telemea
1/2 linguriță sare
Pentru uns
două gălbenușuri
4 linguri lapte mix de semințe (floarea soarelui, dovleac, in, susan, chimen etc)
fulgi de sare de mare
parmezan (opțional)
Făina, sarea, untul și untura se pun într-un robot cu lama în formă se ”S”. Se pulsează de câteva ori, până obțineți o textură granulată.
Dacă nu folosiți un robot, sfărâmați untul cu vârful degetelor, încercând să nu îl topiți. Dacă aveți un cuțit de patiserie, vă puteți folosi de el.
Se adaugă ouăle, smântâna și telemeaua dată pe răzătoarea mare și se mai pulsează de câteva ori, pentru omogenizare. Dacă faceți acest lucru manual, frâmântați ușor până la obținerea unui aluat omogen, dar nu mai mult decât e necesar.
Aluatul e un pic lipicios. Se învelește în folie de plastic și se dă la frigider o oră.
Aluatul se împarte în două. Prima bucată se întinde, cu ajutorul unui sucitor, pe blatul de lucru bine înfăinat. Încercați să obțineți o foaie dreptunghiulară (circa 30X20 cm), cu grosimea de 1 cm.
Cu ajutorul unei role de patiserie sau al unui cuțit se taie sărățelele, nu mai late de 1,5 cm (în funcție de cât de crocante vă plac).
Se ung cu gălbenuș bătut cu lapte, apoi se presară cu semințe, fulgi de sare și, dacă doriți, parmezan. E mai ușor și rapid să faceți această operațiune imediat după ce le-ați tăiat, decât după ce le așezați în tavă.
Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanță de 1 cm între ele.
Se coc 25-30 minute, în cuptorul preîncălzit la 190˚C, până se rumenesc ușor.
Se procedează la fel cu aluatul rămas.
Dacă nu aveți untură, o puteți înlocui cu aceeași cantitate de unt.
Aluatul poate fi pregătit în avans și ținut la frigider cu până la două zile.
Se păstrează într-o cutie ermetică până la 4 zile.