Am mai spus că îmi plac pâinile simple, fără frământare, care se coc în tăvi? Sigur, câteodată am chef să muncesc ceva mai mult la pâinea mea, dar uneori chiar nu am timpul necesar și prefer să aleg calea simplă (nu cea mai simplă, că aia ar însemna să o cumpăr). Pâinea aceasta e densă și un pic sfărămicioasă, dar e foarte gustoasă. Și sănătoasă.
500 grame făină de grâu integrală
350 ml apă caldă
1 pliculeț drojdie uscată (7 grame)
o linguriță de sare
100 grame mix de semințe (susan alb/negru, in, floarea soarelui etc)
50 grame nuci tocate grosier
2 linguri ulei de măsline
Toate ingredientele, mai puțin o lingură de mix de semințe, se amestecă într-un castron mare, până se omogenizează bine.
Se toarnă compoziția obținută într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt, se acoperă tava cu un prosop curat și se lasă să crească la loc călduț o oră și jumătate.
Se presară restul de semințe păstrate și se dă tava la cuptorul preîncălzit la 185°C, timp de 45-50 de minute sau până trece testul scobitorii.
Pâinea se lasă să se răcească pe un grătar înainte de a o tăia.
Fiind din făină integrală și având în compoziție semințe și nuci, nu vă așteptați să crească spectaculos sau să obțineți o pufoșenie. Dacă aveți altfel de așteptări, orientați-vă către altă rețetă, deși eu zic să nu o ocoliți nici pe aceasta, e savuroasă.