Îmi place la nebunie combinația de secară-ceapă-chimen. Dar și mai mult îmi place că această pâine se face repede, se coace în tavă (deci e ideală pentru cei ce nu le au cu modelatul pâinilor) și că e foarte gustoasă. Întotdeauna dublez cantitatea și coc două pâini.
350 grame făină de grâu
150 grame făină de secară
1 pliculeț drojdie uscată (7 grame)
2 lingurițe de sare
2 linguri de zahăr
2 linguri semințe de chimen
2 linguri ulei de măsline
120 ml apă caldă
250 ml lapte călduț
o ceapă roșie mică
o lingură de semințe de mac
Făina de secară, 1/4 din cantitatea de făină de grâu, drojdia, sarea, zahărul și semințele de chimen se amestecă într-un castron. Se toarnă laptele călduț, apa caldă și uleiul de măsline și se amestecă.
Se încorporează treptat restul de făină de grâu și se frământă aproximativ 10 minute, până obținem un aluat omogen.
Se acoperă castronul și se pune în loc călduț la dospit o oră și jumătate.
După ce a dospit, se pune aluatul pe blatul de lucru și se aplatizează ușor cu palmele până obținem un dreptunghi (latura lungă să aibă lungimea tăvii în care vom coace).
Se rulează dreptunghiul pe lung și se pune aluatul cu lipitura în jos, într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă și se mai lasă la dospit o oră.
Se pensulează pâinea cu puțină apă și se presară cu semințe de mac.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 185°C, timp de 45 de minute sau până trece testul scobitorii.
Se scoate pâinea din tavă și se lasă pe un grătar să se răcească înainte de a o tăia.
Aluatul se frământă foarte bine și la robot sau în mașina de pâine (eu aproape mereu ”trișez” și sar peste frământatul de mână, deși e foarte ușor de făcut).