Spectaculoasă ca aspect şi totodată, foarte uşor de făcut, pâinea cu mere este delicioasă datorită combinaţiei dintre merele coapte cu zahăr şi scorţişoară, ca pentru o plăcintă, dar învelite într-un aluat de pâine dulce. Totul acoperit de o glazură dulce cu arome de vanilie şi nucşoară.
Pentru umplutură
3 mere de dimensiune medie
5 linguri zahăr
2 linguriţe scorţişoară
2 linguri zeamă de lămâie
Pentru aluat
2 1/2 căni făină
1/4 cană făină
o linguriţă drojdie uscată
1/2 linguriţă sare
1 cană apă călduţă
2 linguri ulei vegetal
Pentru glazură
5 linguri smântână dulce
1/3 cană zahăr pudră, cernut
1/2 linguriţă esenţă de vanilie
1/4 linguriţă sare Kosher
1/4 linguriţă nucşoară măcinată
Se decojesc merele, se curăţă de cotor şi seminţe, se taie felii şi se pun într-o tavă termorezistentă. Se amestecă cu zeama de lămâie, zahărul şi scorţişoara şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20 de minute.
Între timp, se pregăteşte aluatul. Ingredientele uscate se amestecă într-un bol, se adaugă uleiul şi apa călduţă şi se frământă aproximativ 5-10 minute, până la obţinerea unui aluat elastic şi compact.
Aluatul se întinde pe o suprafaţă unsă cu ulei într-o foaie dreptunghiulară de dimensiuni 25 x 40 cm. Din foaie se taie, pe lung, câte o treime pe fiecare parte, fâşii late de aproximativ 2 cm. În mijlocul foii, care rămâne netăiat, se distribuie uniform compoziţia de mere coapte.
Fiecare fâşie se pliază peste compoziţie, sub formă de X, lipind bine capetele de aluat, creând împletitura. Când am terminat de împletit pâinea,se transferă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ 30 de minute sau până când pâinea este aurie. Se scoate şi se lasă la răcit.
Cât încă se răceşte, se amestecă ingredientele pentru glazură şi se unge pâinea. Se transferă pe un grilaj pentru a permite surplusului de glazură să se scurgă şi pentru ca fundul pâinii să nu se umezească.
Când se răcoreşte se poate tăia felii.
Pentru această pâine am folosit mere de tipul Granny Smith atât datorită texturii lor crocante şi zemoase, cât şi pentru faptul că mi se par cele mai potrivite mere pentru copt, având o aromă specială.