De multă vreme caut o reţetă de lipii care să se asemene celor cumpărate din supermarket, care au agenţi de conservare ce le menţin proaspete şi moi câteva zile. Preparate după reţeta de mai jos, lipiile sunt foarte gustoase şi rămân moi în aceeaşi zi. Vă recomand să le faceţi în cantitate mică, de fiecare dată când aveţi poftă, deoarece se fac foarte uşor şi repede.
450 grame făină de grâu tip 650
1 pliculeţ (7 grame) drojdie uscată
3 linguri ulei de măsline
o linguriţă sare
~200 ml apă călduţă
Făina, sarea şi drojdia se pun într-un bol. Se adaugă uleiul de măsline şi apa călduţă, câte puţin, frământând până la obţinerea unui aluat neted şi elastic. Se unge biluţa de aluat cu ulei şi se pune la crescut în loc cald, ferit de curenţi, până îşi dublează volumul, aproximativ o oră.
Se împarte aluatul crescut în 10 bucăţi egale, care se întind cu sucitorul cât mai subţire (2-3 mm). Mie personal îmi plac ceva mai crescute, aşa că le-am făcut de circa 3 mm.
Se încinge o tigaie de teflon. Se pune câte o lipie, pe rând şi se coace maxim un minut pe fiecare parte (veţi vedea că se şi umflă).
Lipiile făcute se scot pe un platou şi se învelesc imediat cu un prosop de bucătărie curat.
Vă recomand să le consumaţi imediat cum le-aţi făcut, pentru că au tendinţa de a se întări. Dacă totuşi vă rămân de pe o zi pe alta, ambalaţi-le într-o pungă de plastic şi băgaţi-le câteva secunde la microunde înainte de consum.