Această pâinică moale şi crescută, umplută cu zahăr şi scorţişoară este tot ce îţi poţi dori într-o zi friguroasă de iarnă la o cană de ceai fierbinte. Dulce şi aromată, e bună servită caldă, la 20-30 de minute după ce aţi scos-o din cuptor. Fâşiile care se desprind o fac cu atât mai irezistibilă.
Pentru aluat
3 căni făină
1/4 cană zahăr
1 pliculeţ (7 grame) drojdie uscată
1/2 linguriţă sare
60 grame unt
1/3 cană lapte
1/4 cană apă
2 ouă
o linguriţă esenţă vanilie
Pentru umplutură
1 cană zahăr
2 linguriţe scorţişoară măcinată
1/2 linguriţă nucşoară măcinată
60 grame unt topit
Într-un bol mare se amestecă 2 căni de făină, zahărul, drojdia uscată şi sarea. Într-o crăticioară se topeşte untul în lapte. Se ia de pe foc şi se adaugă apa şi esenţa de vanilie. Se lasă să se răcorească puţin şi se toarnă peste făină. Se încorporează şi ouăle bătute. Se adaugă treptat restul de făină şi se frământă până la obţinerea unui aluat lipicios, dar omogen. Aluatul se pune la crescut într-un bol uns cu ulei timp de o oră sau până îşi dublează volumul.
Cât timp creşte aluatul, se amestecă zahărul cu nucşoara şi scorţişoara. Untul pentru umplutură se topeşte până devine maro. O tavă de chec se unge cu ulei şi se tapetează cu făină.
După ce a crescut, aluatul se pune pe planşa de lucru şi se frământă cu 2 linguri de făină. Se lasă apoi 5 minute să se odihnească. Se întinde o foaie dreptunghiulară cu dimensiunile de 25 x 50 cm. Se unge cu untul topit şi se presară cu amestecul de zahăr.
Foaia se taie pe lungime în 6 fâşii egale ca lăţime. Fâşiile se pun una peste alta. Construcţia obţinută se taie apoi în 6 pătrate egale.
Pătratele se aşază în picioare în tavă (ca nişte cărţi în raft sau ca piesele de domino). Pâinica se lasă crescut în tavă aproximativ 30-45 de minute.
Se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-35 de minute, până devine auriu-maronie.
Se serveşte la ceai, cafea sau la un pahar de lapte.
Eu recomand să o consumaţi în aceeaşi zi, însă poate rezista bine ambalată până la 2 zile.