De când sunt aparținătoare de copil imprevizibil care a mâncat și, deodată, i se face foame ”Acum!”, am îmbogățit colecția de rețete care se prepară rapid (dacă se pot și într-un singur vas, cu atât mai bine). Așa m-am îndrăgostit de rețetele ”one-pot”, mai ales cele cu paste, în care le arunci pe toate într-un vas și scoți de acolo o mâncare delicioasă.
Combinația de față e una din preferatele lui Teo (care, altminteri, ar refuza și brânza, și spanacul).
350 grame paste fusilli
200 grame spanac congelat (mărunțit)
200 grame cremă de brânză
o ceapă mică tocată
2 căței de usturoi tocați
150 grame somon afumat, tăiat bucăți
750 ml apă rece
1/2 linguriță sare
piper proaspăt măcinat
Toate ingredientele se pun într-o oală încăpătoare și se pun la fiert la foc mediu, 15-20 de minute, până lichidul s-a absorbit și pastele sunt fierte. Se amestecă din când în când în oală.
Dacă observați că pastele sunt fierte și mai e lichid destul, se mărește focul, ca să se evapore mai repede.
Se stinge focul și se lasă 5 minute înainte de servire, să se îngroașe sosul.
Eu folosesc fusilli de la Barilla, pentru că îmi place cum se comportă la această rețetă. Puteți folosi și alte paste (de preferință, scurte, gen farfalle), dar neapărat uscate și nu proaspete.
Cremă de brânză folosesc Philadelphia clasică.
Somonul afumat îl prefer bucată mare, nu fâșii. Pentru a își păstra mai bine textura, îl puteți adăuga la final (fiind deja gătit prin afumare), nu de la început în oală.