Ca să fiu pe deplin sinceră, această reţetă s-a născut într-o seară ploioasă în care aveam poftă de paste, dar nu aveam mare lucru la îndemână şi nici chef să ies la cumpărături. Aşa că am folosit toate conservele pe care le aveam prin cămară/frigider şi am nimerit această combinaţie căreia i-am rămas fidelă de atunci. Nu am mai gătit pastele cu ton altfel, deoarece aşa sunt exact pe gustul meu: cu aromă delicată, dar totuşi puternică de peşte şi, totodată, uşoare datorită sosului roşu cu capere şi măsline.
250 grame spaghetti
50 ml ulei de măsline
2 căţei de usturoi
3-4 fileuri de anşoa în conservă
2 linguri capere în saramură
100 grame măsline kalamata fără sâmburi
o conservă de 400 grame de roşii întregi
o conservă de 150 grame de ton file, în ulei
o legătură pătrunjel
1/4 linguriţă sare
1/4 linguriţă piper
Pastele se pun la fiert într-o oală mare cu apă sărată, conform instrucţiunilor de pe pachet.
Usturoiul se toacă şi se căleşte împreună cu fileurile de anşoa în ulei de măsline încins, într-o tigaie mai mare. Se călesc până fileurile de anşoa încep să se "topească", având însă grijă să nu ardem usturoiul.
Se adaugă caperele clătite şi scurse şi măslinele tocate grosier şi se mai călesc împreună 2 minute.
Se adaugă roşiile din conservă şi se aduc la punctul de fierbere, zdrobindu-le uşor cu o paletă de lemn. Se asezonează cu sare şi piper, având grijă la sare pentru că atât caperele, cât şi măslinele sunt sărate.
În acest punct pastele ar trebui să fie fierte. Se scurg şi se adaugă în tigaie, amestecând bine ca toate să fie acoperite cu sos.
Se adaugă tonul scurs, amestecând cu grijă să nu îl zdrobim prea tare şi se stinge focul.
Se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.
Se servesc imediat.
Se pot folosi și alte tipuri de paste care vă plac.
Folosiți un ton de bună calitate, bucăți, în ulei de măsline.