Unul dintre preferatele mele, acest orez cremos și aromat este perfect alături de peștele cu carnea albă, deși mie îmi place să îl mănânc și așa, simplu.
o cană orez basmati
50 grame unt
2 linguri ulei de măsline
o legătură de ceapă verde
4 căței de usturoi
o lămâie cu coaja netratată
două linguri mărar tocat
1/2 linguriță turmeric
200 ml smântână lichidă
1/2 linguriță sare
Se toacă rondele fine partea albă a firelor de ceapă.
Într-o cratiță se topește untul cu uleiul de măsline și se călesc la foc mic rondelele de ceapă.
Se adaugă coaja rasă de lămâie, cățeii de usturoi tocați foarte fin și turmericul.
Se pune apoi orezul și se călește puțin, până devine translucid.
Se adaugă zeama de la jumătate de lămâie, sarea, smântâna lichidă și apa fierbinte. Se amestecă și se lasă să fiarbă la foc mic, până când orezul este fiert și a absorbit tot lichidul, în jur de 20 de minute. Dacă este necesar, se mai poate completa cu puțină apă caldă, dar orezul nu trebuie să fie prea fiert sau prea lichid.
Se servește presărat cu mărar tocat și cozile de ceapă verde tăiate rondele fine.
Dacă nu aveți orez basmati, puteți folosi și alte tipuri de orez cu bob lung.
Folosiți întotdeauna lămâi pe a căror etichetă se menționează că au coaja netratată și poate fi consumată (atunci când rețeta cere să folosiți și coaja).