Acest preparat este adaptat după o reţetă a lui Jamie Oliver, o reţetă cu multă atitudine, în care ceapa roşie şi cartofii sunt copţi în oţet balsamic, legumele devenind crocante, aromate, lipicioase şi super apetisante.
5 cartofi
3 cepe roșii
5 căței usturoi
100 grame unt
5 linguri ulei de măsline extravirgin
100 ml oțet balsamic
o lingură miere
3 crenguțe rozmarin
5 frunze dafin
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
Cartofii se curăţă, se spală bine şi se taie în 4 sau 6 felii pe lungime, în funcţie de mărime. Se pun la fiert în apă clocotită pentru 5-8 minute maxim.
Între timp, tava în care vom prepara se bagă la cuptor. Când e fierbinte se scoate şi se adaugă untul bucăţi, uleiul de măsline, mierea, crenguţele de rozmarin şi frunzele de dafin.
Ceapa roşie se curăţă şi se taie felii, precum cartofii. Se aşază în tavă.
Se adaugă cartofii prefierți şi bine scurşi, usturoiul tocat mare, sarea, piperul şi oţetul balsamic. Se amestecă cu mare grijă, să nu se sfărâme cartofii.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de o oră. Se serveşte cald.
Pentru culoare şi dulceaţă este indicat să folosiţi ceapă roşie.
Poate fi o garnitură perfectă pentru o friptură de miel, porc sau vită însă, la fel de bine, poate fi servită ca fel de sine stătător.