10 smochine (cât mai coapte)
100 grame gorgonzola
50 ml ulei de măsline extravirgin
1/2 linguriță rozmarin uscat
3 linguri miere
Smochinele se spală şi se usucă bine cu un prosop de bucătărie.
Cu un cuţit ascuţit tăiem codiţele şi facem 2 incizii perpendiculare, în formă de X, cam 1/3 din înălţimea smochinei. Nu tăiaţi mai mult, deoarece umplutura se va topi şi va curge din fructe.
Se desfac usor, trăgând de cele 4 secţiuni, încercând să facem loc pentru gorgonzola.
Smochinele se ung cu ulei de măsline pe toată suprafaţa şi se aşază într-o tavă. Se umplu cu gorgonzola (aproximativ o linguriţă de brânză pentru fiecare smochină) şi se presară cu rozmarin şi restul de ulei de măsline.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 15 minute.
Platoul sau farfuria pe care servim se unge cu miere. Se aşază smochinele peste miere. Se servesc imediat, cât sunt calde.
Folosiți smochine foarte coapte, dar nu zdrobite.
Merg atât smochinele mov (care sunt mai ferme), cât și cele din soiul cu coajă verde.