Fac aceste rulouri cu arome orientale de peste 10 ani. De fiecare dată au stârnit aprecieri și mi s-a cerut rețeta (chiar și de către persoane care nu prea gătesc).
Deși ingredientele sunt puține și, oarecum, comune (mai puțin apa de flori de portocal), acest desert este departe de a fi banal.
foi de placintă (aprox. 10-12)
125 grame unt topit
30 ml ulei rapiță/floarea soarelui
fistic crud
ashta (crema de lapte) - vezi mai jos
sirop de zahăr - vezi mai jos
Pentru ashta
400 ml smântână dulce de frișcă
500 ml lapte
4 linguri pline de amidon de porumb
3 linguri apă de flori de portocal
Pentru siropul de zahăr
o cană de zahăr (cu volumul de 250 ml)
1/2 cană de apă
o linguriță suc de lămâie
2 linguri apă de flori de portocal
Pentru sirop, apa, zahărul și sucul de lămâie se fierb până se reduce puțin siropul și se îngroașă. Se lasă să se răcească și apoi se adaugă apa de flori de portocal.
Pentru crema de lapte (ashta), laptele și jumătate din smântâna de frișcă se pun într-o crăticioară cu fundul gros, la fiert. Amidonul se dizolvă în restul de smântână. Când laptele atinge punctul de fierbere, se toarnă compoziția de amidon și se amestecă încontinuu cu un tel, până se îngroașă (vreo 3 minute). Se oprește focul, se adaugă apa de flori de portocal și se amestecă. Se pune pe suprafața cremei fierbinți o folie alimentară de plastic (ca să nu facă pojghiță) și se lasă să se răcească.
Fiecare foaie de placintă se taie în două, pe lățime. Se pensulează cu amestecul de unt topit și ulei.
Înspre unul dintre capete se pune o lingură de ashta (trebuie modelată puțin cu degetele, sub formă de rulou). Se împăturesc marginile laterale (ca să nu curgă) și apoi se rulează.
Se așază rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu ceva distanță între ele, deoarece se mai umflă la copt. Se pensulează și pe deasupra cu unt și ulei.
Se coc la cuptorul preîncălzit la 175°C, timp de aproximativ 20 de minute sau până devin aurii la capete.
Cât sunt fierbinți, se toarnă siropul rece peste ele.
Se lasă să se răcească complet (preferabil se țin la frigider minim 2 ore), se presară cu fistic și se servesc.
Puteți vedea în fotografii modul mai explicit de împăturire. E important să nu le rulați foarte strâns, ci să lăsați un spațiu în interior, pentru a nu pocni. Dacă, totuși, unele mai pocnesc și crema mai curge, vă asigur că nu va deranja pe nimeni.