Am făcut o reală pasiune pentru deserturile cu aromă orientală. Mai exact, pentru cele cu apă de trandafiri sau apă de flori de portocal (pe care le folosesc inclusiv la siropul de mucenici moldovenești...). Desertul acesta constă, de fapt, în niște delicioase clătituțe însiropate, umplute cu cremă de lapte și presărate cu fistic.
Pentru ashta (crema de lapte)
500 ml smântână de frișcă
3 linguri lapte condensat (dulce)
120 ml apă
7 linguri amidon de porumb
2 linguri apă de trandafiri
Pentru clătite
200 grame făină
1/2 linguriță drojdie uscată
1/2 linguirță praf de copt
o linguriță zahăr
350 ml lapte unt sau ulei pentru uns tigaia
Pentru sirop
200 ml apă
250 grame zahăr
o lingură zeamă de lămâie
2 linguri apă de trandafiri
Pentru decor
50 grame fistic crud măcinat
Pentru ashta, se pun la fiert smântâna dulce și laptele condensat. Amidonul se dizolvă în apă și se adaugă în smântână când aceasta ajunge la punctul de fierbere. Se amestecă cu telul și se ține pe foc până se îngroașă (2-3 minute). Se stinge focul și se adaugă apa de trandafiri. Se pune direct pe suprafața cremei o folie alimentară de plastic (ca să nu facă pojghiță) și se lasă să se răcească complet.
Pentru clătite, se amestecă toate ingredientele uscate și apoi se adaugă treptat laptele, amestecând cu un tel. Se lasă compoziția să stea la loc călduț aproximativ o oră.
Se încinge o tigaie și se unge ușor cu unt sau ulei (aveți grijă să nu fumege, ca să nu ardeți cătitele). Se coc, pe rând, clătitele. Se pun aproximativ 2 linguri de compoziție în centrul tigăii. Compoziția ar trebui să se întindă singură și să formeze un cerc cu diametrul de 8 cm. Se coace până când apar găurele pe toată suprafața și pare uscată (aproximativ 2 minute). Clătitele nu se întorc pe cealaltă parte. Se lasă să se răcească complet înainte de asamblare.
Pentru sirop se pun zahărul și apa la fiert într-o crăticioară. Când clocotește, se adaugă zeama de lămâie și se reduce focul. Se fierbe 5 minute, până începe să se îngroașe puțin. Se stinge focul și se adaugă apa de trandafiri. Se lasă să se răcească.
Pentru asamblare, fiecare clătită se lipește pe margini, cu partea necoaptă în sus, lăsând o deschizătură de 1/3. Clătitele se vor lipi ușor dacă aplicați puțină presiune cu degetele (vor arăta aproximativ ca niște cornete de înghețată).
Crema se mixează puțin ca să se omogenizeze (va fi foarte tare) și să devină mai maleabilă. Se pune într-o pungă de ornat cu deschizătura mare și se toarnă cremă în fiecare ”cornet” de clătită.
Pe margine se ornează cu fistic măcinat. Se toarnă siropul peste clătite și se lasă puțin la frigider să se răcească.
Desertul este cel mai bun consumat în aceeași zi în care a fost preparat, dar îl puteți păstra la frigider până a doua zi (până să își schimbe clătitele textura).
Laptele condensat este cel la conservă, folosit la ceaiul englezesc, gros ca o miere. Se poate găsi în măcelăriile arăbești.
Puteți înlocui apa de trandafiri cu apa de flori de portocal, în funcție de preferințele personale.