Dacă vă place mâncarea mexicană (și chiar dacă nu vă dați în vânt după ea), nu aveți cum să nu iubiți aceste enchiladas. Potrivite pentru când vă e foame și aveți poftă de ceva consistent, sunt extrem de gustoase și merg perfect lângă o bere rece.
2 linguri ulei de măsline
300 grame carne tocată de vită
1 borcan X 400 grame ardei jalapenos felii
o conservă mică de porumb boabe
o conservă X 400 grame fasole roșie
300 grame cheddar
8 tortillas de făină
o legătură coriandru verde
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
Pentru sos
o lingură ulei de măsline
o ceapă mică
3 căței de usturoi
2 linguri pudră de chili
o lingură cumin
o linguriță sare
1/2 linguriță oregano uscat
400 ml passata di pomodoro
250 ml supă de legume
Pentru servire (opțional)
smântână fermentată
avocado bine copt
roșii
Pentru sos, ceapa tocată mărunt se călește în ulei de măsline, până devine translucidă. Se adaugă usturoiul tocat, oregano-ul, pudra de chili și cuminul. Se toarnă passata și supa și se fierbe amestecul 10 minute. Se potrivește de sare și apoi se pasează fin cu ajutorul unui blender.
Carnea tocată de vită se călește în ulei de măsline până se rumenește și se reduce tot lichidul. Se adaugă sarea și piperul și se lasă deoparte.
Se pun deoparte 100 grame cheddar răzuit și jumătate din sosul de enchiladas. Se porționează restul ingredientelor în opt.
Pe fundul unei tăvi se pune un sfert din sosul de enchiladas (jumătate din ce am pus deoparte).
Fiecare lipie tortilla se unge cu sos de enchiladas. Se distribuie pe centrul tortillei, pe lung, carne de vită. Deasupra se presară boabe de porumb și fasole, câteva felii de jalapenos și cheddar răzuit. Se rulează tortilla, ca o clătită și se pune cu marginile în jos, în tavă.
Se procedează la fel cu restul de tortillas.
La final, se ung tortillas cu sosul rămas și se presară cu cheddarul păstrat.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 185°C, timp de 20 de minute.
Se servesc calde, presărate cu coriandru tocat, cubulețe de avocado și de roșii și cu smântână fermentată.
Dacă aveți și copii mici care mănâncă, reduceți cantitatea de pudră de chili din sos și înlocuiți-o cu boia dulce și afumată.
Jalapenos murați și tăiați felii nu sunt prea iuți, dar dacă credeți că sunt prea mult pentru micuții voștri, nu îi puneți în porția lor (înfigeți scobitori ca să știți care sunt fără) și puneți-i în porția voastră.