Dintotdeauna m-a fascinat bezeaua în orice formă. Mai ales în formă de tort, umplut cu o cremă ușoară și parfumată și garnisit cu fructe de pădure acrișoare, care să îi echilibreze dulceața.
În ciuda aspectului, este un tort super ușor de făcut, însă nimeni nu trebuie să știe asta. Vă puteți păstra titlul de maestru cofetar în fața invitaților.
Pentru bezea
8 albușuri
400 grame zahăr tos fin
o lingură oțet de vin alb
o lingură amidon
Pentru cremă
400 ml smântână de frișcă
250 grame mascarpone
o lingură zahăr pudră
2 linguri apă de flori de portocal
Pentru decor
fructe de pădure
căpșune
coacăze roșii
frunze de mentă proaspătă
Pentru bezea, se bat albușurile cu zahărul până când acesta este topit de tot. Bezeaua rezultată trebuie să fie foarte tare (să nu cadă din castron dacă îl întoaceți cu fundul în sus), lucioasă și fără granule de zahăr.
Pe o hârtie de copt pe care am pus-o într-o tavă de cuptor, se trasează cu creionul un cerc cu diametrul de aproximativ 30 cm. Se întoare foaia cu desenul în jos.
Bezeaua se modelează într-un strat pe hârtia de copt, respectând cercul desenat. În interiorul ei se creează o adâncitură (locul unde se va pune umplutura, vedeți fotografia mai jos). Nu vă străduiți să fie perfectă, oricum va crăpa și va fi acoperită de cremă.
Se coace la 100°C timp de aproximativ 2 ore.
Bezeaua trebuie să fie complet uscată la exterior, să rămână albă, iar interiorul să fie gumos (efectul amidonului).
Se lasă să se răcorească în cuptor, cu ușa crăpată, pentru a nu face condens.
Pentru cremă, frișca rece se bate cu o lingură de zahăr pudră până se întărește. Se amestecă cu mascarpone, până acesta e bine încorporat. Apoi se adaugă apa de flori de portocal, care se încorporează ușor cu o spatulă, nu cu mixerul, deoarece crema se poate tăia.
Fructele se spală și se lasă să se scurgă bine.
Blatul de bezea se așază pe un platou. Se umple cu cremă și se ornează cu fructe, după propria imaginație.
Este de peferat să fie servit în aceeași zi.
Blatul de bezea poate fi copt cu până la 3 zile înainte și tinut în cămară, într-un loc ferit de umezeală. Vă recomand să îl umpleți cu cremă înainte de servire (puteți avea restul ingredientelor gata pregătite și vă ia 3 minute) sau cu maxim două ore înainte, astfel încât să vă bucurați cât mai mult de textura crocantă a bezelei.
Pentru garnisire se pot folosi orice fel de fructe, în funcție de sezon și de gusturi. Mie îmi plac cele mai acrișoare, pentru că bezeaua este deja foarte dulce.