Îmi aduc aminte cu dor de colacii împletiți de la țară, care se mâncau fierbinți, rupând din ei cu mâna. Și pentru că ador aluaturile pufoase cu lapte (gen pâinea japoneză), am folosit o astfel de rețetă pentru colacii mei. Vă spun doar că e greu să te poți opri din mâncat cât sunt calzi.
650-700 grame făină de panificație
25 grame drojdie proaspătă
350 ml lapte călduț
o linguriță de sare
o lingură de zahăr
3 gălbenușuri
125 grame unt
Zahărul și drojdia se dizolvă în laptele călduț, se presară cu puțină făină și se lasă 10 minute, până se umflă.
Făina se cerne cu sarea într-un castron mare.
Se adaugă amestecul de drojdie și gălbenușurile și se frământă.
Untul la temperatura camerei, tăiat cubulețe, se încorporează în timpul frământării.
Aluatul obținut se lasă 30 de minute la dospit, în loc călduț.
După 30 de minute se scoate din bol și se întinde cu mâinile în forma unui dreptunghi plat. Dreptunghiul se împăturește în trei, apoi se întinde iar și se pliază în trei. Se lasă pe blatul de lucru 10 minute, să se odihnească.
Apoi se împarte în trei bucăți egale. Fiecare bucată se modelează sub forma unui șnur lung de aproximativ 50 cm.
Se împletesc cele trei șnururi și se unesc sub formă de coroniță. Coronița se așază într-o tavă cu hârtie de copt și se lasă la dospit 30 de minute.
Se unge cu gălbenuș bătut cu lapte și se presară cu sare de mare.
Se dă la cuptorul preîncălzit la 200C timp de 10 minute, apoi se scade temperatura la 170°C și se mai lasă 25 de minute.
Se lasă să se răcorească puțin pe un grătar.
Eu am folosit făină tip 650, dar am încercat și cu Grania și am obținut rezultate egal satisfăcătoare.
Dacă nu îl devorați cald, se poate păstra învelit într-un șervet și apoi în pungă de plastic. Este la fel de pufos și a doua zi.