Am încercat nenumărate rețete de plăcinte la tigaie, dar m-am oprit la cea încercată de la Gabriela Cara, pentru că mi s-a părut cea mai pe gustul meu și mai aproape de ceea ce am mâncat în zona Apusenilor. Și mamaia lui Cristi (ardeleancă de 88 de ani) face ceva asemănător, doar că le prăjește în ulei. Acestea sunt mai dietetice (mă rog, cât se poate, în condițiile și ingredientele date), dar la fel de gustoase.
1 kg de făină
1 pliculeț drojdie uscată (7 grame)
o linguriță de sare 5 ouă
400-450 ml lapte
200 ml ulei de floarea soarelui
Pentru umplutură
500 grame telemea grasă de oaie
500 grame brânză de burduf
o legătură de mărar (opțional)
Făina, drojdia și sarea se amestecă cu mâna într-un castron încăpător. Se adaugă ouăle și laptele și se frământă. Când aluatul e omogen, se continuă frământarea adăugând uleiul. Aluatul frământat se lasă la dospit până își dublează volumul.
Telemeaua se dă pe răzătoarea mare și se amestecă cu brânza de burduf mărunțită și cu mărarul tocat.
Se încinge o tigaie cu fundul mai gros și se unge cu puțin ulei.
Cu mâinile unse cu ulei, se ia o bucată de aluat cât un pumn (mai mic, puteți împărți de la începutul aluatul în 12-14 bile) și se pune pe o farfurie mare și plată, unsă bine cu ulei. Se presează bila în forma unui disc cu diametrul de 15 cm și se pune în centru o cantitate de brânză (2-3 linguri).
Se împăturește plăcinta, aducând marginile spre interior (ca la poale în brâu) și se sigilează bine lipiturile. Se aplatizează plăcinta cu mâna, se ia de pe foc, se pune în tigaie și imediat se continuă aplatizarea ei (până o faceți cât tigaia sau cât de subțire doriți). Mie îmi plac mai subțiri, mai ales că mai și cresc la copt, chiar dacă aluatul se mai sparge și brânza curge în tigaie.
Se coace plăcinta la foc mediu-mic aproximativ 3 minute, apoi se întoarce pe cealaltă parte și se mai coace 2-3 minute.
Sunt delicioase mâncate imediat, dar merg și reîncălzite puțin la cuptor, a doua zi.
Umplutura poate fi cu orice, dulce sau sărată (cartofi, varză, magiun de prune etc). Mie îmi plac cel mai mult în această combinație de telemea și burduf și vă recomand să le încercați și așa.
De cele mai multe ori frământ aluatul seara sau dimineața și îl las la dospit în frigider până pregătesc plăcintele pentru mic dejun sau cină.
